Változékony időben kezdődhet a repcevetés

agrarszektor.hu
Ezen a héten több időjárási front is súrolja majd hazánk térségét, ezek lényeges változást és jelentős csapadékot azonban nem hoznak. A hét végére várható erősebb felmelegedés, vasárnap azonban már egy markáns frontrendszer érkezhet. A múlt hét végi esők utáni nagyrészt száraz időben el lehet majd végezni az aktuális munkákat.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az elmúlt hét közepén jellemző nyári melegek után (a maximum hőmérsékletek sokfelé a 30 fokot is meghaladták) a hét végére hullámzó frontrendszer érkezett a Kárpát-medence térségébe, mely drasztikusan lehűtötte a levegőt (a maximumok már 20 fok alatt maradtak) és az ország nagyobb részére jelentős csapadékot hozott.

Többnyire 15 és 30 milliméter között alakultak a hétfő reggelig mért csapadékösszegek, de kisebb körzetekben ettől jóval több hullott.

Csenger térségében majdnem 70, Körösladányban csaknem 80 milliméter esett. A nagy csapadék csak helyenként volt annyira intenzív, hogy a talaj ne tudta volna beszívni, és a károkat okozó viharok sem voltak jellemzőek. Csapadék azonban nem jutott az egész országra. Az északnyugati határszél, Csongrád megye, valamint nagyjából a Miskolc-Kisköre-Karcag-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony által határolt terület kevesebbet kapott - írja a met.hu.

Augusztusban a kukoricának ideális esetben 100 milliméter csapadékra lenne szüksége, idén ennek többnyire csak a felét, harmadát kapta.

Ehhez azt is hozzá kell venni, hogy az ideális júliusi 100 millimétert is csak kisebb körzetekben kapta meg (döntően a Nyíregyháza-Miskolc-Esztergom-Pécs vonal környezetében), sőt az Alföldön sokfelé csak harmadát, ötödét. A talaj fölső rétege (a lehullott csapadékmennyiségtől függő vastagságban) az ország nagyobb részén nedves, sokfelé sáros, de mélyebben továbbra is vízhiány van.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től északon 1200-1300, délkeleten 1400-1500 foknapnyi hőösszeg gyűlt össze. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és főleg a délnyugati országrészben a tavalyi értéket is meghaladóan járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképei szerint egyre kevésbé "zöld" az ország. Beérett a napraforgó, sokfelé már a kukorica is, és vannak területek, ahol a repcemag is a földben van. Ezek a részek barnás színnel jelentkeznek. A gyümölcsösökben is csökken a fotoszintetizáló zöld tömeg mennyisége. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb csökkenés a Dunántúl keleti felén és az Észak-Alföldön következett be. Ez részben a korábban vázolt fenológiai folyamatoknak, részben az átlagosnál kevesebb csapadéknak a számlájára írható.

A következő napokban felhősebb és naposabb időszakok és területek is várhatók, szórványosan valószínű kisebb eső, zápor.

Nagyobb mennyiségű, tartós csapadék azonban nem valószínű. A hűvös éjszakák után többnyire kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, inkább csak szerdán a déli területeken várható ettől melegebb. Csütörtökig még többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Szombattól aztán feltámad a délies szél, így a hét végére emelkedik a hőmérséklet, és 25 fok körüli maximumok várhatók. Vasárnaptól megnövekszik majd a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. A levegő páratartalma éjszakánként sokfelé 80 százalék fölé emelkedik, napközben azonban országszerte 50 százalék alá csökken. A talaj hőmérséklete 20 fok körül alakul majd a héten.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?