A héten is a mezőgazdaságnak kedvez majd az időjárás

agrarszektor.hu
A múlt hét első felében helyenként még előfordultak kisebb esők, gyenge záporok, csütörtöktől viszont már mindenütt száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal. Időjárásunkat a következő napokban is anticiklon alakítja, ezért marad a száraz, napos idő. Éjszakánként párássá válik a levegő, egyre többfelé képződik köd, ami a délelőtt folyamán északkeleten egyre lassabban oszlik fel. Időjárási frontok csak a hétvégén érik el térségünket, addig számottevő változás nem várható, csak a ködhajlam növekedésével kell számolni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A talaj nedvesség-utánpótlását az elmúlt egy hétben leginkább a bőséges harmat jelentette, és a következő napokban is hasonló időjárásra kell számítani. A Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően jó állapotban vannak a talajok a szeptemberi esőzéseknek köszönhetően, emiatt megfelelő körülmények közt lehet végezni a talajmunkákat. Az Alföldön, különösen a Dél-Alföldön, ahol kevesebb csapadék hullott, már nem elegendő a harmat a talaj nedvesen tartásához, itt egyre szárazabb minden talajréteg, és jól jönne már az eső az elvetett őszi gabonák keléséhez.

Az évszakhoz képest enyhe időben a talaj hőmérséklete 5 centiméteren, a hét eleji 13-15 fokos értékről a hét végéig nem változik

- írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén még az látható, hogy az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi egy hétben azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. A most előbújó őszi vetések viszont még nem jelentek meg a képen. Az NDVI anomália térkép szerint a Tiszántúlon és a Kisalföldön kisebb a zöldtömeg aránya az átlagos szeptember végi, október eleji értékekhez képest, a Duna-Tisza köze viszont az átlagosnál jobban zöldell. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét nagy részében többnyire napos, száraz időre lehet számítani. Az éjszakai órákban sokfelé párássá válik a levegő, és egyre többfelé képződik hajnalban köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, ami a délelőtti órákban feloszlik. Eső a hétvégéig sehol sem várható, de a derült tájakon bőséges harmatra, a ködös területeken páralecsapódásra lehet számítani.

A jelenlegi számítások szerint szombaton már változékonyabbra fordul az idő, akkor csak elszórtan, vasárnap azonban többfelé valószínű kisebb eső.

Eleinte marad a szélcsendes időjárás, a hét közepén csak kevés helyen élénkül meg napközben a délies szél. Pénteken és szombaton viszont nagyobb területeken lehet élénk déli szélre számítani a déli, kora délutáni órákban.
A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Hajnalban 5 és 10 fok közötti hőmérséklet lesz a jellemző, napközben pedig 20 fokig, délen pár fokkal 20 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnaptól több fokos lehűlés veszi kezdetét, de fagy egyelőre nem valószínű.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?