Viharos szél váltja az elmúlt napok esőzését

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok esőzései után lassan megnyugszik a légkör térségünkben. A hét közepén enyhülésre számíthatunk, a hét végére azonban ismét változékonyabbra fordul az idő és jelentős lehűlés is valószínű.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Október első kétharmada nagyrészt csendes, meleg, de száraz időt hozott. Számottevő csapadék csak a hónap legelején fordult elő, az is csak az ország nyugati és északi részén. Emiatt az átlaghoz képest jelentős csapadékhiány keletkezett. A talaj egyre mélyebb rétegben kiszáradt, az őszi vetések is egyre jobban igényelték a nedvességet. A vasárnap érkezett légörvény ezt a hiányt a legtöbb helyen bepótolta, vagy enyhítette, ugyanis már hétfő reggelig nagyrészt 20-40 milliméter, 10 fok körüli hőmérsékletű csapadék hullott le az országban. Ettől kevesebb csak az északnyugati és északkeleti határszélnél fordult elő. Hétfőn napközben pedig még sokfelé újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezett.

A talaj hőmérséklete meglehetősen egységesen 5, 10 és 20 centiméter mélyen is többnyire 10-14 fok között alakul az országban, ami magasabb az ilyenkor szokásos értéknél

- írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképei szerint erdővel borított középhegységeinkben még nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi napokban azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. 8 nap alatt a legnagyobb csökkenés a Cserehát, a Dunakanyar, a Vértes és az Északi-Bakony erdeiben történt. Ennek oka valószínűleg az, hogy arrafelé sekély a talaj, mely a száraz időben egyre jobban kiszáradt, így a jellemző helyi cserje és fafajok levelei más vidékeknél hamarabb kezdtek színesedni, hullani. Az NDVI anomália térképen is ezek a területek lógnak ki negatív irányban, ez valószínűleg a szárazság számlájára írható. Ugyanakkor az őszi vetések egyre jobban zöldellnek, ez az országos eső után még kifejezettebb lesz.

Ma reggelre mindenhol megszűnt a csapadék, egyre nagyobb területen süt majd ki a nap, az északi szél viszont sokfelé lesz viharos. Szerdán és csütörtökön a változó felhőzet mellett napsütés is várható, csapadék viszont nem. A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön a 14, 19 fokot is eléri majd.

Péntektől ismét frontok érkeznek térségünkbe, többször és többfelé várható eső, de nagyobb mennyiség csak vasárnap hullhat.

Szombattól a viharossá fokozódó északnyugati széllel hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így a hét legvége és a jövő hét eleje kifejezetten hidegnek ígérkezik. A talaj hőmérséklete a héten eleinte csak lassan, majd a hét végétől erősen csökken majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01