2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Hideg és eső: érdekesen indul a csillagászati nyár

agrarszektor.hu
Ma reggelre markáns hidegfront vonult át a Kárpát-medence fölött, így a nap folyamán sokfelé várható számottevő mennyiségű csapadék, és a front mögött jelentősen lehűl a levegő is. A hétvégén hűvös, de jellemzően száraz időben lehet majd haladni a mezőgazdasági munkákkal, és a következő héten nem is tér vissza a kánikula.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt hétvégén illetve e hét első felében jelentősen csökkent a csapadékhajlam a megelőző időszakhoz képest. Az ország területének mintegy felén 1 milliméter sem hullott, és csak elszórtan, főként a déli országrészben illetve a Duna-Tisza közén esett 10 millimétert meghaladó összeg. Így sokfelé tudott száradni, szikkadni a korábban sáros talaj, bár délen helyenként még mindig előfordulnak belvízfoltok. Az ország nagy részén jó a talajok vízellátottsága, csak a Tiszántúl északi felén tapasztalható nagyobb területre kiterjedő szárazság, itt az alsóbb talajrétegek is kevés nedvességet tartalmaznak. Az előrejelzések szerint azonban a pénteken átvonuló hidegfront ezt a területet is megöntözi - írja a met.hu.

Az őszi árpát már aratják, a héten a repce betakarítása is többfelé elkezdődött, de az őszi búza aratása is hamarosan indul. A termésérésben lévő kultúrákat június első felének csapadékos időjárása már károsan érintette, az esős, viharos idő ugyanis károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okozott a repce, az őszi árpa és búza, valamint a betakarításban lévő gyümölcsök, például a meggy esetén. Az esős, párás idő a gombás megbetegedéseket is segítette, ebből a szempontból pedig jelentős javulás várható a héten.

A következő héten meglehetősen változékony, az átlagosnál hűvösebb időre van kilátás. A pénteki nap lesz a legkevésbé alkalmas mezőgazdasági munkák végzésére, több helyen ugyanis jelentős menyiségű záporra és zivatarra lehet majd számítani. A mostani hétvégén és jövő hétfőn változóan felhős, többnyire napos és száraz idő várható csak elszórtan, főként északon előforduló záporokkal. A kora délutáni órákban is csak 18, 23 fok közé melegszik majd a levegő, hajnalban pedig sokfelé lesz 10 fok alatt a hőmérséklet. Keddtől több lesz a felhő, és többfelé lehetnek záporok, zivatarok is, de ezzel együtt kissé melegszik az idő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31