Forradalom a magyar krumpliföldeken: kánikulában is jól termő fajták jöhetnek

agrarszektor.hu
A gumóképzés ideális hőoptimuma nappal 21, éjjel 18 fok körül van, ezzel szemben Németországban is gyakori az ennél melegebb időjárás. Ezért az erlangeni egyetem kutatói egy olyan krumplit fejlesztettek ki, amelyik még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növeszt. Az éjszakai 27 fokos hőség sem állította le a növény tápanyag-raktározó funkcióját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Uwe Sonnewald és csapata kiderítette, hogy egy rövid,19 nukleotidból álló RNS-molekula szabályozza a hőmérsékletfüggő gumónövekedést. A hagyományos burgonyafajták ugyanis növekedési programjuk átkapcsolásával reagálnak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztenek, de kevesebb gumót, és azt is kevesebb keményítővel töltki fel  - mondta el az erlangeni Friedrich Alexander Egyetem biokémiai tanszékének vezetője a bajor hírportálnak (br.de).

Az erlangeni kutatóknak sikerült kikapcsolniuk ezt az RNS-t, így az még 27-29 fokos hőmérséklet mellett sem állította le a gumóképzés folyamatát. A teszteket egyelőre laborban végezték, a következő lépésben szabadföldi kísérletekben is vizsgálják a génszerkesztett burgonyákat.

Nagy kérdés, hogy ha a fotoszintetizáló lombozat kárára folyik a gumóképződés, akkor stresszes körülmények között hogyan képes majd megküzdeni az elemekkel a krumpli. Valószínű, hogy inztenzív lombtrágyázással (nemcsak mikroelemekkel, hanem algás és aminosavas készítményekkel) kell majd ilyen helyzetben támogatni a levelek megőrzését, vagyis az új fajta intenzív törődést igényel majd - ha engedélyezik. A génkikapcsolási eljárással létrehozott fajtákat ugyanis pillanatnyilag a GMO-kkal egy szinten kezeli az Európai Unió.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?