Véget ért a szójaháború a gigászok között - Ebből még Magyarország is profitálhat

agrarszektor.hu
Ötödével kevesebb most a szója az USA-ban, mint az elmúlt két évben, ugyanakkor Washington elérte, hogy Peking újra megnyissa a kapuit az amerikai farmerek portékája előtt. Milyen hatása lesz ennek az árakra? Nem nehéz kitalálni. Még érdekesebb, hogy a gigászok megbékélése a többi olajosmag árára is kihat, amiből még Magyarország is profitálhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2018. júliusban született vámintézkedések végét jelentették be az amerikai és a kínai illetékesek, és ezzel lezárult egy bizonytalansággal teli év. Újra lehet spekulálni a szója piacán, az olajosmagvak kereskedelme visszatérhet a régi medrébe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai piaci elemzések két tényezőt emelnek most ki, és a jövőre nézve mindkettő áremelő hatású. Az első, rövidebb távú hatás az, hogy a pénzügyi alapok vissza fogják vásárolni a korábban eladott tételeket, függetlenül attól, mi a fundamentális helyzet, vagyis hogy van-e elegendő szója a piacon. A másik, hosszabb távon érvényesülő hatás a vetésterület növelése lesz. A 2019-es szójaterület az USA-ban 15%-kal volt kisebb, mint a megelőző két évben: 35,5 millió hektárral szemben alig 30,9 millió hektár állt. Az össztermésben pedig - az időjárás okozta kései vetés miatt - összességében 20%-os lett a kiesés. Igaz, jelenleg nagyok a készletek, de ha Kína ismét vevőként jelenik meg az amerikai piacon, akkor ezeket egy pillanat alatt felszívhatja, és a korábbi évekre jellemző szintre csökkentheti.

Van öröm a farmerek között! (Forrás: gettyimages.com)

Mi következik ebből? Rövidtávon már indulhat is egy rally felfelé, aztán egy korrekció, majd egy újabb hullámhegy. Alapból ennek az lehet a következménye, hogy a szójabab ára visszatér a vámháború előtti szintekre - vagyis

a mai árakhoz képest 10-15%-os áremelkedés következhet 2020-ban.

A képet árnyalhatja, ha tényleg igazolódik a rekordtermés Dél-Amerikában, főként Brazíliában, de ez csak márciusban lesz biztos. Addig jöhetnek a rally-k a chicagói tőzsdén.

A 2019-es év másik szenvedő fele Kanada volt az ottani repce eladhatatlansága miatt. Ez részben oldódott csak meg, mivel a GMO-s repce nem EU-konform. Nem lennék meglepve, ha hamarosan bocsánatot kérnének Kínától amiatt, hogy amerikai kérésre letartóztatták a kínai mobilszolgáltató elnökhelyettesét. A békülés most már talán itt is elkezdődik a felek között.

Eközben nálunk a repce vetésterülete megint 300 ezer hektár fölött van, és esélyes, hogy a napraforgó területe sem fog csökkeni tavasszal, megint 600-630 ezer hektár között lesz. Mégis van esély rá, hogy egy átlagos évjárat mellett is növekedjen az olajosmagvak ára, mivel az európai repcevetésterület az 5 éves átlag alatt van (5,94 milliió hektár), így egy normál termés esetén sem lesz meg a korábban jellemző 20 millió tonnás termés. A jó hozamok is kérdésesek, mivel ősszel gyengén indult a repce, majd a novemberi melegben túlfejlődött, ami végül visszaüthet a hozamokban - és ez szinte egész Európára érvényes. Egyszóval kevés lesz a repce és drága a szója, és mindez még a napraforgó árára is kihathat - dacára annak, hogy az ukrán olajexport fékezi az áremelkedést.

Ami a repcét illeti, borítékolható, hogy jövőre ismét jó piaca lesz.

Az olajosmagvak iránti keresletfelfutás kiindulópontja tehát az USA és Kína közötti megbékélés. Csak nehogy egy  újabb Trump-féle Twitter-üzenet felborítsa ezt.

Bidló Gábor
Budagabona/PrudensCeres

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?