Megújítanák az üvegházi növénytermesztést: az ágazatnak nagy szüksége lenne rá

Megújítanák az üvegházi növénytermesztést: az ágazatnak nagy szüksége lenne rá

agrarszektor.hu
A projekt célja az, hogy olyan eljárásokat találjanak, amelyek visszafogják az üvegházak szén-dioxid-kibocsátását, és csökkentik a növényvédőszerek és talajjavítók használatát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Wageningeni Egyetem (Wageningen University & Research, WUR) kutatói már megépítették a kibocsátásmentes üvegház demóváltozatát, amelyben zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat termesztenek annak érdekében, hogy olyan módszereket találjanak, amellyel csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, a növényvédőszerek és mesterséges talajjavítók felhasználását pedig nullára csökkenthetik, írta meg a Future Farming.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A terv az, hogy az esetlegesen felmerülő betegségeket biológiai módszerekkel védenék ki, az energiahatékony üvegház pedig annyi vizet és tápanyagot használna fel újra működése során, amennyit csak lehetséges. Ez környezetbarátabbá tenné a termelést, ami a terméshozamokat is javítaná. A Bleiswijkben található, KA230 névre elnevezett demó-üvegházban, a kutatók jelenleg epret, flamingóvirágot, gerberát és fréziát termesztenek, ez utóbbi különösen népszerű, mivel jól néz ki a menyasszonyi csokrokban.

Frank Kempkes, a projekt egyik résztvevője, aki az üvegházak klimatikus és energiaviszonyaiért felelős, elmondta, hogy 2-3 hetente kertészeti szakértők jönnek, hogy megvizsgálják és elemezzék a projekt állását. A demó-üvegházban ugyanis olyan módszerekkel is kísérletezhetnek a kutatók, amelyek a tényleges gyakorlatban lehetetlenek lennének. Annak megértésével, hogy mi kell a kibocsátásmentes növénytermesztéshez, a teljes kertészeti ágazat fejlődéséhez hozzájárulhatunk, mondta Frank Kempkes.

A Wageningeni Egyetem szerint a holland kertészeknek nagy szükségük van erre a segítségre, ugyanis az ágazat azt vállalta, hogy 2040-re teljesen szén-dioxid-semleges lesz. A szektor teljes szén-dioxid-kibocsátása 5,7 megatonna volt 2017-ben, ezt 2030-ra 2,2-re szeretnék csökkenteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31