A kártevőknek igen, a magyar gazdáknak nem fog kedvezni a következő napok időjárása

agrarszektor.hu
Az idei évben hiába vártuk a telet, nem érkezett meg. A február gyakorlatilag a tavasz első hónapjának tekinthető, változékony, enyhe, szeles időjárás jellemezte többször zivatarokkal. A vetések és a kártevők egyaránt jól teleltek, a korai növények nedvkeringése már be is indult. Az előrejelzések szerint március első felében sem lesz komoly hideg, bár a szokásosnál korábban fejlődő növények számára egy idő után már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletek, a gyakran előforduló fagyok is károsak lehetnek március folyamán.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A változékony, tavaszias idő folytatódott a mögöttünk álló héten is, ismét időjárási rekordok dőltek meg, ezúttal is napi meleg- illetve szélrekordok, ahogy azt már az idei februárban megszokhattuk - írja a met.hu. A múlt hét második felében még országszerte fagyosak voltak a reggelek, -5 fok alatti értékek is előfordultak, Mátyás azonban már nem talált fagyot, és a hét első felében már csak kevés helyen hűlt 0 fok alá a levegő. A legmelegebb órák hőmérséklete vasárnap, hétfőn és kedden pedig sokfelé meghaladta a 15 fokot is. Ennek megfelelően az elmúlt öt nap átlaghőmérséklete 5-7 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értékeket. 

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A hét nagy részében nem sok csapadék hullott, északon és keleten voltak kisebb esők, pénteken havas eső is előfordult. Nagyobb csapadékot adó frontrendszer szerdára virradóra érte el a Kárpát-medencét, szerdán a Dunántúl nagy részén és az Alföld középső tájain 10-30 mm esett, az északi és délkeleti tájakon csak 2-3 mm. Ez az eső alaposan megöntözte a Dunántúl nyugati részének korábban szárazabb talajait is, így most a legtöbb helyen kedvezőek a nedvességviszonyok az országban. Szárazabb talajok a Kisalföldön és az Alföld délkeleti tájain fordulnak elő. Talajfagy sehol nincs, az 5 cm-es talajhőmérséklet napi átlaga már elérte a 6-7 fokot.

Az őszi vetések közül a búza és az árpa jellemzően a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a 6-8 leveles állapotban lévő repce hajtásai is megindulnak. A meleg időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése már megkezdődött, és a korai vetésű növényeknek is készítik a magágyat. Ugyanakkor a károkozók elleni védekezésre is fel kell készülni, mert a növényekhez hasonlóan ezek is jól teleltek, komolyabb fagy nem tizedelte állományaikat. 

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, délkeleten tapasztalható kismértékű hiány. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

Az előttünk álló héten az elmúlt hetihez hasonló időjárás várható. Nyugati irányból ismét több időjárási front vonul át fölöttünk, majd jövő keddtől egy mediterrán ciklon lesz hatással időjárásunkra, így meglehetősen csapadékos időre van kilátás. Szombaton szárazabb időre van kilátás, majd vasárnap ismét sokfelé ered el az eső. Hétfőn átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de kedden és szerdán a jelenlegi számítások szerint megint sokfelé kell esőre számítani. Összességében 20-50 mm közötti csapadék valószínű. A szeles idő főként a Dunántúlon folytatódik, ott többször várható erős illetve viharos szél, keleten csak élénk széllökések lesznek jellemzőek. A hőmérséklet a hét második felében visszaesik néhány fokot, különösen pénteken lesz hűvösebb, illetve szombat hajnalban hűl országszerte fagypont alá, a fagyzugos tájakon -5 fok alá a levegő. Összességében azonban az előttünk álló héten is folytatódik az átlagosnál néhány fokkal melegebb időjárás.  

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?