Koronavírus: az anyák napja mentheti meg a bedőléssel fenyegetett ágazatot

Koronavírus: az anyák napja mentheti meg a bedőléssel fenyegetett ágazatot

agrarszektor.hu
Örömmel fogadták a virágtermelők és kereskedők azt a hírt, hogy anyák napja előtt ismét hosszabb lehet a virágüzletek nyitva tartása, mondta el az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Orlóci László beszélt arról is, hogy az évente 470 milliárd forintos forgalmat lebonyolító ágazat az elmúlt pár hétben jelentős veszteségeket szenvedett el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei év rendkívüli a virágtermesztők és virágkereskedők szempontjából is, ugyanis a vírusválság pont derékba kapta az ágazat legnagyobb szezonját, az értékesítés csúcsát, bizonyos szereplők emiatt 50-60%-os, vagy az alatti üzemmódban teljesítettek, fogalmazott az InfoRádiónak Orlóci László. Az elnök elmondta, hogy a vészhelyzet kezdetén volt, amikor szó szerint 0% volt a virágpiaci forgalom, amire még nem volt példa Magyarországon.

Miután a kezdeti "tragikus" helyzet nem sokban javult, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával vállvetve akcióprogramot dolgozott ki az ágazat megsegítését célozva, a különféle számadatokkal pedig sikerült meggyőzniük a döntéshozókat, hogy ez miért jelentős, hiszen egy olyan ágazatról van szó, amely esetében közel 470 milliárd forint forog kockán, valamint több mint százezer ember megélhetése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Orlóci László hozzátette, miután kiderült, hogy nem lesz idén ballagás, amely az egyik legnagyobb virágos ünnep Magyarországon, az anyák napja közeledtével már előre jelezték a problémájukat a döntéshozók irányába, ami a miniszterelnök és az operatív törzs bejelentése alapján meghallgatásra talált, így anyák napja előtt, a hosszú hétvége három napján a virágboltok és árudák nemcsak délután 3 óráig, hanem meghosszabbított nyitvatartással üzemelhetnek.

A szervezet elnöke ugyan egyetértett, hogy a fentiek hatására a vágott virág forgalom még persze nem fogja hozni az elmúlt évi forgalmat, azonban, mint fogalmazott, minden relatív, és "a semmihez képest a kicsi is már sok". Ugyanis, ha nem nyílik semmilyen kedvező lehetőség, akkor biztosan a nullához fog konvergálni a piac, most viszont lehetőségük nyílt némi kompenzációra. Amire például a vágott virágot kínáló kerekedőknek nagyon nagy szükségük van, miután ők romlandó árut forgalmaznak, amit nem lehet hosszú ideig eltárolni.

A szakember megjegyezte, bár a mostani időszakban vélhetően mérsékeltebb lesz a szülők, édesanyák látogatása is anyák napja alkalmából, mint az előző években, bízik abban, hogy a családok megtalálják ennek a megfelelő módját, és hogy nekik is lesz forgalmuk, ami nagyon sokban segítheti a termelőket és kereskedőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?