Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen szeptember 15-ig!
Évről évre több sör fogy Szlovákiában, idén viszont a fogyasztási mutatókra erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, olvasható az Infostart oldalán. Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy pár évvel ezelőtt sikerült megállítani a sörfogyasztás csökkenését, azóta rendre növekedésről számolhat be a szövetség. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly az egy főre jutó átlagos éves sörfogyasztás elérte a 78 litert, ami 7%-os emelkedést jelent a korábbi évhez képest.
Márciusban viszont jött a járvány, és már akkor sejteni lehetett, hogy megtorpan ez a dinamikus növekedés. Legalábbis egy időre, mert az éttermek és pubok kénytelenek voltak hosszú hetekig bezárni. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a sörözők újbóli kinyitása után a törzsvendégek alig kétharmada tért vissza a söntéshez, a többiek inkább megvásárolják a boltban, majd otthon fogyasztják el kedvenc italukat.
A sörözők korábbi rendszeres vendégeinek nagyjából a 60%-a - biztonsági és kényelmi okok miatt - továbbra is inkább otthon issza meg a sörét, mondta el Jana Shepperd, aki szerint a gazdaság felpörgetése érdekében rendkívül fontos lenne, hogy a vendéglők újra visszacsábítsák magukhoz a korábbi látogatóikat.
A vendéglősökkel ellentétben maguk a sörgyártók kevésbé borúlátók. Martin Grygarík, a 600 embert foglalkoztató Plzeòský Prazdroj Slovensko sörgyártó kereskedelmi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavaszi járványügyi megszorítások ellenére júliusban már 6%-kal több csapolt sört adtak el, mint egy évvel korábban. Szerinte a járvány legnagyobb vesztesei az alkoholmentes sörök voltak, amelyekből kevesebb fogyott. Ez részben az aktív szabadidős tevékenységek visszaesésével magyarázható.
- tette hozzá Martin Grygarík.