Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok
Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.
Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
A vizsgált időszakban a kivitel elérte a 300 ezer hektolitert, ami a 2019-es érték 138 százaléka. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Világgazdaságnak elárulta, hogy a kiemelkedő exporteredmény ellenére az összforgalom csak 3,108 millió hektoliter volt idén januártól júniusig, ami a két évvel ezelőtti bázisidőszak értékesítés 96 százalékának felelt meg.
Sokan számítottak arra, hogy a szállodákat, éttermeket, kávéházakat tömörítő HoReCa-szegmens statisztikáiban már markánsan visszaköszön a vendéglátóipar újraindulása és akár a labdarúgó Európa-bajnokság által generált többletfogyasztás is. A jellemzően HoReCa-szektorban forgalmazott visszaváltható üveges sörök értékesítése 391 ezer hektoliter volt, ami a 2019-es forgalom mintegy 60 százalékát tette ki, míg a csak ebben a csatornában forgalmazott hordós sör 108 ezer hektoliteres eladása mindössze a 40 százalékát adta a két évvel ezelőtti január-júniusi forgalomnak. Ha viszont figyelembe vesszük ezen kiszerelések júniusi forgalmát, akkor kedvezőbb képet kapunk, hiszen már mindkettő elérte a 2019. évi érték 83 százalékát a maga 113, valamint 63 ezer hektoliteres mennyiségével.
- vélekedett a sörszövetség igazgatója.

Egyúttal a vendéglátóipar újraindításakor hirtelen megnövekedett igényekre a söripar felkészült, és folyamatosan tudott szállítani az előre kialakított készleteiből. Eközben a gyári szakemberek elvégezték a korábban leállított csapolóberendezések üzemszerű működésének előkészítését, és azóta is az igényeknek megfelelően végzik a karbantartásukat és tisztításukat. A sörgyárak az év elején számtalan új termékkel jelentek meg, amelyek megismertetéséhez biztosították a vendéglátóhelyi fogyasztás új kellékeit és a termékek ismertetőit. A jól ismert és kedvelt sörök esetében pedig biztosították az időközben elavult vagy megsérült márkaazonos eszközök cseréjét is.
Kiderült az is, hogy a minőségi italokat sokan részesítik előnyben, hiszen a nehezített pályán mozogva is folytatódott a térnyerésük: a júniusi fogyasztási adatok is hűen tükrözik, hogy a prémium és a szuperprémium kategória továbbra is növekszik. Ezek együttes forgalma 2019-hez képest 20 százalékkal nőtt, míg a középkategóriás sörök értékesítése nem változott, a gazdaságos kiszerelés eladása pedig 10 százalékkal esett. Kántor Sándor szerint a fogyasztók egyre inkább az értéket keresik a sörben is, ennek köszönhetően az öt legnagyobb gyártó forgalmában júliusban a szuperprémium és prémium kategória együttesen elérte a 29 százalékos részarányt, ami az év elején bevezetett számtalan új termék kedvező fogadtatásának és a jól ismert minőségi márkák sikeres megújításának tudható be.