2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Nyitnak a vendéglátóhelyek, beindul a sörfogyasztás? Így látják a hazai gyártók

A gördülékeny nyitás érdekében a gyárak megadják az infrastrukturális segítséget a kocsmáknak, vendéglőknek – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének az igazgatója, aki beszélt a hazai termékek és az importsörök versenyéről, valamint a legújabb fogyasztói trendekről is.
 
 

Sokan várták, hogy elfogyaszthassanak egy korsó frissen csapolt sört a kedvenc kocsmájuk kerthelyiségében, s erre a korlátozások részleges, múlt hét végi feloldásával immár van is lehetőségük. Ezzel együtt a gyengébb első negyedév után jobb folytatásban bízik a hazai söripar, de az április–júniusi időszakban látványos fellendülésről még korai beszélni - olvasható a Világgazdaság honlapján. 

Tartok tőle, hogy a második negyedév söreladásai a teraszok nyitása ellenére jelentősen el fognak maradni a korábbi évek szezonkezdetén tapasztaltaktól

– nyilatkozta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Ennek pedig memcsak az lehet az oka, hogy a teraszok nyitása önmagában korlátozott vendéglátóipari forgalmat jelent. Nagy valószínűséggel nem fog tudni majd minden egység kinyitni, hiszen a HORECA-szektor ma rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor. A szakember szerint azoknak a helyeknek is, amelyek ki fognak tudni nyitni, több akadállyal meg kell küzdenie majd. Többek között a forráshiánnyal, infrastrukturális korlátokkal és a munkaerő elvándorlásának a következményeivel. 

A legnagyobb gond az lehet, hogy rengeteg vendéglátó szakember áramlott át más ágazatokba a biztosabb megélhetés miatt az elmúlt időben. Mivel feltehetően jelentős részük megtalálta számításait, nem is fog már visszatérni ebbe a szektorba.

A sörszövetség igazgatója szerint nehéz megjósolni, hogy a meleg, napos idő közeledtével és a korlátozások fokozatos feloldásával a vendégek milyen ütemben térnek vissza a megszokott helyeikre.

Egyrészt feltételezünk egyfajta Covid utáni óvatosságot, másrészt láthatóan nagy az igény arra, hogy az emberek újra találkozhassanak, élvezhessék a vendéglátóipari szolgáltatásokat

- jelentette ki Kántor Sándor. Hozzátette, hogy a fogyasztási szerkezet is biztosan eltér majd a korábbi évekétől, hiszem elég, ha csak a külföldi turistákra gondolunk, akiknek az aránya lényegesen kisebb lesz.

A szakemberek sorra járják a vendéglátóhelyeket, hogy a csapolóberendezések a leállások után frissen szervizelve, újra tisztán, megbízhatóan, biztonságos működéssel szolgálják ki a vendégeket. Ezen túlmenően a sörgyárak mindegyike visszafogadja a lejárt készleteket, és frissel helyettesíti azokat. Nem utolsósorban pedig pótolják az amortizálódott eszközöket, új márkaazonos poharakat és berendezési tárgyakat biztosítanak azok helyett, amelyek megsérültek vagy elavultak. 

Az azonban már biztos, hogy a vendéglátás nyitásával a kiskereskedelmi forgalom valamelyest vissza fog esni. A söriparban felgyorsult az innovációs ciklus, folyamatos az új produktumok megjelenése, a jól ismert márkák felfrissítése - ez alapvetően változtatta meg egy hagyományosan hosszú termékciklusú iparág dinamikáját.

A beltartalom és az ízvilág terén a csökkenő alkoholtartalom és a gyümölcsös, friss variánsok mutatják a fejlesztés irányát. Ennek megfelelően a felső erjesztésű sörök vagy az azok ízvilágát idéző, de hagyományos alsó erjesztésű eljárással készült változatok adják az új termékek zömét. Az alkoholtartalom folyamatos csökkentése mellett az alkoholmentes italok előállításának a technológiai fejlődése a legszembeötlőbb

- mondta a szakember. A vásárlók egyébként ragaszkodtak a minőségi termékekhez, éppen ezért a prémium- és a középkategóriás produktumok válságállónak bizonyultak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben