Kellemetlen hírek érkeztek: döbbenetes dolog történt a cseh sörökkel 2020-ban

Kellemetlen hírek érkeztek: döbbenetes dolog történt a cseh sörökkel 2020-ban

MTI
Éves összehasonlításban tavaly 6,9 százalékkal 20,1 millió hektoliterre csökkent a Csehországban főzött sör mennyisége - közölte a cseh söripari szövetség kedden Prágában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egy főre eső éves átlagos sörfogyasztás is visszaesett, mintegy hét literrel - 14 korsóval - 135 literre. Legutóbb a múlt század hatvanas éveiben volt ilyen alacsony a sörfogyasztás Csehországban - jegyezték meg a szakértők. A visszaesés hátterében a koronavírus-járvány miatti korlátozások állnak, hiszen Csehországban és külföldön is hónapokon keresztül különböző mértékben korlátozva volt a vendéglők működése.

A termelés és a fogyasztás visszaesésére azután került sor, hogy az előző évben, 2019-ben 21,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, ami éves rekordnak számít.

A sörgyárak 1950-től figyelik a statisztikai adatokat. Nem emlékszem olyan évre, amikor a vendéglők olyan nehéz helyzetbe kerültek volna, mint tavaly

 - mondta Frantisek Sámal, a szövetség elnöke újságíróknak.

A statisztikák alapján 2019-ben a vendéglőkben fogyott el a sör egyharmada, míg tavaly már csak egynegyede. A tavalyi évben mintegy félezer olyan cseh vendéglő zárt be, amelyekben a sörfogyasztás fontos tételnek számított - mutatott rá Sámal.

Tekintettel a koronavírus-járványra, tavaly Csehországban hat százalékkal 46 százalékra emelkedett az üveges sörök eladása, a hordós söröké viszont jelentősen csökkent. A palackozott sörök eladása három százalékkal nőtt, a műanyagpalackokban árult sörök az összes eladott sör 11 százalékát tették ki. Kilenc év után tavaly első ízben 381 ezer hektoliterrel mintegy ötmillió hektoliterre csökkent a cseh sörexport - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?