Óriási drágulás a magyar boltokban: lassan tényleg luxus lesz egy üveg sör is?

Óriási drágulás a magyar boltokban: lassan tényleg luxus lesz egy üveg sör is?

agrarszektor.hu
A magyar emberek még mindig szívesen isszák a sört, ám egyre jobban drágul ez az ital is, ami elég aggasztó lehet a fogyasztók körében. Kérdés, hogy vajon eljöhet-e az az idő, amikor a sörről is le kell mondani? Egyelőre úgy tűnik, hogy áremelkedés ide vagy oda, nem csappant meg a fogyasztás világszerte.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A legnagyobb sörfogyasztó ország címét - immár tizenkilencedik éve egyfolytában - most is Kína nyerte el. A távol-keleti gazdasági szuperhatalom 2021-ben 38 ezer kiloliter sört ivott meg összesen, amivel magasan a toplista élén végzett. Utánuk az Egyesült Államok, majd Brazília következik, 24, illetve 14 ezer kiloliterrel. Az egy főre eső fogyasztásban azonban már egészen más a kép. Itt az élen a csehek állnak, akiknek a helye sok éve megingathatatlan: évente ugyanis fejenként 184 liter sört isznak meg, utánuk következik Ausztria és Litvánia. Hazánk az összesítés szerint a 21., évente 69 liter sört isznak meg a magyarok fejenként - írja a Pénzcentrum

EZ IS ÉRDEKELHET

Egekben a sör ára is

Sokaknak azonban lesújtó lehet, hogy az elmúlt években nem akar megállni az európai sördrágulás. Ezt jól mutatja az is, hogy mindössze egyetlen év alatt a lager típusú sörök csaknem negyven százalékkal kerültek többe az Eurostat adatai szerint. Természetesen nem csak minket érintett a drágulás: a drágulás persze nem csak minket érintett, hiszen Litvániában vagy éppen Belgiumban is jelentős áremelkedés történt, viszont ezek a húsz százalékot sem érték el. A magyarok által igencsak kedvelt világos sör dobozonkénti ára is nagy mértékben felszökött: 2022 decemberében még 304 forintba került egy doboz, idén januárban viszont már 343 forint volt az átlagár.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb, 2022-es évről szóló éves jelentéséből ezen felül kiderül az is, hogy a hazai vásárlók leginkább a középkategória söreiből választanak maguknak. Ezek 55 százalékos aránnyal uralják a teljes belföldi értékesítést. Igen ám, csakhogy 2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon nem igen volt megfigyelhető hosszú ideje. Egyik hónapról a másikra meglehetősen durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok, ráadásul kivétel nélkül egyszerre. Ami a gyakorlatban odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02