Így éli meg a koronavírus-járványt Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtatója

Így éli meg a koronavírus-járványt Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtatója

agrarszektor.hu
Nem okozott komolyabb nehézséget a koronavírus-járvány a palánták külföldre történő szállításában a szentesi Árpád-Agrár Zrt.-nél, ugyanakkor több, exportpiaccal kapcsolatos találkozója is meghiúsult a cégnek a kialakult járványhelyzet miatt. A zöldséghajtató cég a vírus megjelenésével több szigorítást is bevezetett telepein és üvegházaiban, az alapvető higiéniai intézkedéseken túl ilyen például, hogy partnereiknek email-ben küldenek fotókat a növényeik állapotáról, hiszen palántaszemlére jelenleg nincs lehetőség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amikor a koronavírus-járvány miatt egyre kedvezőtlenebb lett a helyzet Magyarországon, az Árpád Agrár Zrt.-nél akkor kezdődtek a legnagyobb szerbiai exportok szállításai - mondta Oltyán István, a cég palántanevelési ágazatvezetője. Mivel a teherforgalomban nem történt korlátozás, így legfeljebb egy napos csúszások voltak, de a cég palántái minden külföldi partnerhez eljutottak, és növényi károsodás sem történt. A legnagyobb nehézségek a kertészet romániai partnereinél alakultak ki, ahol más szabályozások léptek érvénybe, ezért ők nem tudtak szállító járművet küldeni, így az áru szállítását a magyar szállítmányozó vállalkozók bevonásával kellett megoldani - derül ki a cég közleményéből. 

Az Árpád Agrár Zrt.-nek minden környező országban vannak partnerei, és habár tervezik a további export piacok meghódítását is, a vírushelyzet miatt több olyan találkozója és megbeszélése is meghiúsult a cégnek, ami külföldi partnerekkel történt volna. Ilyen országok például Bulgária és Albánia, ahol azért fontos az odautazás, mert más klímával, adottságokkal és ültetési időszakkal rendelkező országokról van szó.

Forrás: Árpád Agrár Zrt. 

A cég palántanevelési ágazatvezetője arról is beszélt, hogy amikor márciusban belevágtak a hidegfóliás termelésbe, az első szigorítások időszakában, akkor a termelőkben sokkal nagyobb volt a bizonytalanság, mint jelenleg. 

Akkor úgy gondolták, hogy elültetjük, de vajon lesz-e akinek eladjuk, szóval nem látták a fényt az alagút végén, ez azonban azóta megváltozott

- emelte ki a szakember. Hozzátette, fontos, hogy a magyar termékek előnybe helyezése kapja a hangsúlyt, mert jól látható, hogy a fogyasztók a hazai, friss zöldségekben bíznak és egyre nagyobb az érdeklődés a magyar termékek iránt. 

A termelők, akik mindezt előállítják, látják, hogy akik most szednek és értékesítenek, tartják vagy éppen növelik az elmúlt évi szinteket. Az árszintek megegyeznek az elmúlt évivel, talán néhány százalékkal magasabbak és éppen ezért én is bízom abban, hogy mindez növeli a termelők biztonságát

- tudatta Oltyán István. A szakember szerint fontos, hogy az áruházláncok a magyar termékeket részesítsék előnyben az importtal szemben, ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy legyen tudatos a fogyasztó és a magyar terméket emelje le a polcról. 

Talán elmondhatjuk azt, hogy elindult valami, amit a környező országok közül, Ausztriában látunk. Picit ott más a fizetőképes kereslet, de az osztrákok nem vesznek le külföldi terméket a polcról addig, míg hazai található mellette.

Azzal kapcsolatban, hogy a termés minőségét és mennyiségét mi befolyásolja, a szakember elmondta, a termésbiztonságot, a kiváló minőségű szaporítóanyag nagymértékben meghatározza, ez azonban technológiától független. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy alacsonyabb szintű technológiára van berendezkedve, talajos vagy szabadföldi kultúrákban is lehet eredményt elérni - tájékoztatott. 

Forrás: Árpád Agrár Zrt. 
Nagyon fontos, hogy minden technológiára a megfelelő szaporítóanyagot alkalmazzuk. Egyértelmű az is, hogy a legnagyobb értékű, talaj nélküli kultúrák előállítása, amelyek kókuszrostos vagy kőgyapotos technológiákkal történnek, a növény minden igényét, már palánta korában ki kell szolgálni annak érdekében, hogy egy kiváló minőségi szaporítóanyag válhasson belőle.

Az Árpád Agrár Zrt. az idei év elején, januárban nagyon sokat szigorított a palánták és vetőmagok terén. A szigorítás oka az volt, hogy mivel nem látnak bele a tasakba, nem látják, hogy milyen minőségű, milyen csírázási erélyű, vagy éppen milyen veszélyeket hordoz magában, ezért a hozott magot, vagy a vetőmagcégtől ide szállított vetőmagot csak úgy fogadják el, és úgy vásárolják meg, ha mindenféle értékmérő tulajdonságát egy dokumentum formájában megkapják az előállítótól. 

A legfontosabb az, hogy mindenféle növény-egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezzen az a vetőmag tétel, ami ide érkezik a kertészetünkbe és elvetésre kerül. A szigorítással az volt a célunk, hogy megelőzzünk bármilyen növény-egészségügyi problémát, amit számtalanszor hallunk a világból és egy-egy vírusprobléma sok helyen 10 hektárjával számolja fel növénybetegségek miatt a kultúrákat.
Forrás: Árpád Agrár Zrt. 

A cég egy hosszú távú megállapodást kötött a növényvédelmi kutatóintézettel, ahol folyamatosan tesztelik a palántákat, vizsgálva azt, hogy bármilyen kórokozó jelenléte megtalálható-e bennük, erről pedig folyamatosan bizonyítványokat kap a kertészet - közölte Oltyán István. Emellett két hetes gyakorisággal a szaporítóanyag felügyelet munkatársai helyszíni szemlét tartanak a cégnél, és jegyzőkönyvet állítanak ki minden kiadandó palántáról, arról is, amelyik a rá következő héten kerül a termelőhöz. Ezzel párhuzamosan a Nébih növényvédelmi felügyelője is szemléket szokott a palántanevelésben tartani, és ő is igazolja, hogy kórokozó, kártevőmentes állományokat látott. Az információkat tovább adja a gazdálkodóinak a cég, biztosítva őket arról, hogy kártevőmentes, fejlett, az időszaknak megfelelő szaporítóanyagot adnak át részükre. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedéseket, illetve szigorításokat vezett be a cég a koronavírus-járvány megjelenésével, a szakember elmondta, náluk már jóval a vírus jelentkezése előtt magas higiéniai szintek voltak a telepeken és az üvegházakban egyaránt: higiéniai állomásokon, kéz és lábfertőtlenítést követően, védőruházatban, gumikesztyűben és steril cipővédővel lehet csak belépni az üvegházakba. Ugyanakkor a vírus megjelenésével további szigorításokat vezettek be. A termelő telepeken csak a dolgozók mehetnek be az üvegházakba, a vetőmagcégek munkatársai és más helyekről érkezők nem léphetnek be, nem tartható üzemi bemutatás sem. Az üvegházba csak a kijelölt egység vezetője és az oda beosztott munkavállaló léphet be a megfelelő védőfelszerelésbe és a higiéniai előírások betartása mellett.

Forrás: Árpád Agrár Zrt. 

Telepszinten ugyanezt a szigorítást vezették be a palántanevelésben is, ahol jelenleg nincs lehetőség a palánták szemléjére. Az idei évtől azonban már fotókat küldenek a kertészeknek, e-mailben. Elküldik a növényről a tudnivalókat és a fényképeket, így a termelő is tud azzal számolni, hogy a növény az ő elgondolása szerint mikor lesz szállítható. A szakember kiemelte, hogy egyetlen egy dolgot nem tudnak nélkülözni; a telepeken a szervizmunkákat és anyagszállítást ellátó munkavállalókat, akik az anyagmozgatásban és a különböző technológiai feladatok ellátásában vesznek részt. Akik kifejezetten palánta elszállítása miatt érkeznek, egyedül ők léphetnek be a portákon, de már ott is van egy kontroll, ahol csak úgy engedi be a személyzet a szállítókat, hogy kézfertőtlenítést végeznek - hangsúlyozta. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?