Virtuális határszemle - Home office a szántóföldi növénytermesztésben

Virtuális határszemle - Home office a szántóföldi növénytermesztésben (x)

agrarszektor.hu
PrecMet agrometeorológiai hálózat - időjárásadatok egyenesen a szántóföldről.

Sorozatunk negyedik részében a PrecMet alkalmazást szeretnénk bemutatni, mely a KITE Zrt. és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában. Ezt a digitális modult, valamint a PrecSat alkalmazást nyilvánossá tettük mindenki számára, így megtekinthetők az országban elhelyezett meteorológiai állomások adatai, valamint figyelemmel kísérhetők egy adott tábla műhold által vizsgált jellemzői.

A precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen, hogy a saját területére vonatkozó - helyspecifikus - adatokat használjon a termelő. Egyik ilyen, fontos információ a helyileg mért meteorológia adatsor, mely lényeges része a termőképesség meghatározásának, a precíziós öntözés megvalósításának vagy a különböző saját területre vonatkozó növényvédelmi előrejelzéseknek (kórokozók és kártevők). Az alkalmazás alapadatait a KITE - kimondottan a precíziós gazdálkodás igényeit kielégítő - saját fejlesztésű agrometeorológia állomásai, valamint egy stratégiai együttműködésnek köszönhetően az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) meteorológiai hálózata biztosítja.

 

A mért adatok alapesetben a következők:

- talajnedvesség (legalább 3 mélységben)
- talajhőmérséklet
- levegő relatív páratartalma
- léghőmérséklet
- kozmikus besugárzás
- szélerősség és -irány
- csapadékmennyiség
- levélnedvesség

 

A méréseket percenként végzi a rendszer, melyből a feldolgozás során a gyakorlatban is jól használható 10 perces átlagokat képzünk. Az adatok térképes és adat formában is rendelkezésre állnak.

 

Az állomásokat az adott időpontban az adott helyszínen lévő aktuális időjárásnak megfelelő ikonok jelzik, illetve ott, ahol nincs meg az ehhez szükséges összes feltétel, például nincs sugárzás vagy csapadékmérés, ott egy általános ikon jelöli azokat. Ezt hívjuk térképes nézetnek.

Az "alaptérképek" ikonra kattintva pedig, tetszés szerint választhatunk különböző típusú alaptérképek közül.

Regisztráció nélkül a felhasználók a hálózat állomásainak adatait láthatják 1 hétre visszamenőleg, letöltési és feldolgozási lehetőség nélkül. Regisztrált partnerek az állomások adatait korlátlan időre visszamenőleg láthatják és dolgozhatják fel.

Bővebb információkért tekintse meg a videónkat, látogassa meg honlapunkat, vagy keresse bizalommal a PGR szaktanácsadókat a következő elérhetőségeken.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?