Módosulhat a nitrátrendelet: ezek lehetnek a legfontosabb változások

Módosulhat a nitrátrendelet: ezek lehetnek a legfontosabb változások

agrarszektor.hu
A NAK fontosnak tartja a nitrátrendelet megváltoztatását, ezért kérte annak lehetőség szerinti mihamarabbi megváltoztatását.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kamara a nitrátrendelet módosítását különös tekintettel az alábbi szabályzókra kérte: trágyakijuttatás tilalmi idejének felülvizsgálata nitrátérzékeny területeken; nitrátérzékeny területekre vonatkozó nitrogénhatóanyag-határérték felülvizsgálata; szervestrágya beltartalmi értékeinek aktualizálása - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kezdeményezés már korábban is megtörtént, azonban az események nem kellő gyorsasággal zajlanak, ezért a NAK ez év márciusában levélben kérte az Agrárminisztériumot, hogy mielőbb, azaz lehetőleg még ez évben saját hatáskörben tagállamként módosítsa a rendeletet, majd ezt követően jelentse az Európai Bizottságnak, vállalva az évek alatt a kutatási pénzek biztosítását, s a legrosszabb esetben a kötelezettségszegési eljárást.

A NAK nagyon fontosnak tartja hogy a gazdálkodók érdekében ezen folyamatok elsőbbséget élvezve valósuljanak meg, s a direkt kutatásokra forrásokat különítsenek el. Az elmúlt két évben - zömében a NAK kezdeményezésére - több alkalommal került sor megbeszélésre a jelenlegi eredmények tisztázására minisztériumok, kutatóintézetek részvételével. Továbbá két kamarai technikai módosítási szándékot a minisztérium jelzett az unió felé, amelyből a pentozánhatás kiterjesztését nem kifogásolta, Azonban az őszi kalászosok mellett az őszi repce fejtrágyázásának engedélyezéséhez már kutatási eredményeket kért, amik jelenleg nem állnak rendelkezésre. Mindeközben a NAK szándékának megfelelően és támogatásával 2019 őszén 6 üzemben elindultak a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatos üzemi kísérletek. 2020 tavaszán a KITE segítségével további üzemeket vont be a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete. Időközben ismertté vált, hogy az eddigi kutatások egy része nem elégséges a rendelet célzott módosításához, valamint át kell tekinteni a statisztikai elemzéseket, jelentéseket. 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?