Milliós bírságot is kaphat, akinek kertes háza, telke van: így lehet megúszni a büntetést

Milliós bírságot is kaphat, akinek kertes háza, telke van: így lehet megúszni a büntetést

agrarszektor.hu
Augusztus van, lassan beindul az allergiások számára rettentően kellemetlen parlagfű-virágzás. A HelloVidék most annak járt utána, hogy mit lehet tenni a parlagfű ellen, de kiderítették azt is, hogy egy növény hogyan képes ennyi bosszúságot okozni a rá érzékeny embereknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az időkép előrejelzése szerint a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, nagyon-magas szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet, olvasható a HelloVidék oldalán. A parlagfű pollenszemei viszont csak alacsony koncentrációban lesznek jelen a levegőben, azonban ez tüneteket még nem okoz.

Ugyan most még nem aggódnak az arra allergiások, a parlagfű irtását még nem szabad elbagatelizálni. A növény pollenszemei jelenleg még alacsony számban vannak jelen, de ez nem jelenti azt, hogy hogy a hónap további napjaiban nem durvulhat be a helyzet. A legcélszerűbb a növény a kertekből való kiirtása lenne, hogyan érdemes nekikezdeni? A HelloVidék utánajárt, mit lehet tenni a súlyos allergiát okozó növények ellen.

Augusztusban indul be a parlagfű virágzása, de fontos, hogy már akkor elkezdjük az irtás, amikor a növény első néhány töbe felüti fejét a kertünkben. Erre a törvény is felhívja a figyelmet. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A jogszabály a tavalyi év során változott, tehát fontos, hogy a földtulajdonosoknak ez a kötelezettsége már nemcsak július 1-től áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. A helyszíni ellenőrzést külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztálya) végzi. A jogszabály-változtatást az indokolta, hogy a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik Magyarország időjárási viszonyaihoz, emiatt képes volt megfelelő időjárási körülmények között az eredetileg törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni.

A növényvédelmi bírság kiszabására a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya jogosult.
Az Éltv. 60. § (1) bekezdés c) pontja alapján a növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság mértéke határozza meg.

Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a vele szemben kiszabásra kerülő növényvédelmi bírságot az irányadó bírságtétel másfélszeresére kell emelni. A földhasználó viseli a vele szemben folytatott hatósági eljárás során felmerült költségeket, így különösen:

  • az ingatlanügyi hatóság helyszíni ellenőrzés lefolyatásával összefüggő valamennyi költségét,
  • a kormányhivatalnál a hatósági eljárás lefolytatásával kapcsolatban felmerült költségeket.

A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagyság, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg. A tavalyi év során 96 db bírsághatározat született belterületen. A tavalyi szezonban összesen a kiszabott bírság összege belterület esetében 8.554.000 forint volt, számolt be róla a Pénzcentrum.

Hogyan lehet megszabadulni a gyomtól, illetve kiirtható-e teljesen? A jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal legfeljebb csak ritkítani lehet, az irtásra pedig csak az ember közvetlen közelében van lehetőség. Mivel magon keresztül terjed, a parlagfű terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseknek a vetőmagtermelés megakadályozására kell irányulnia.

Fontos, hogy a parlagfű virágzás előtti megsemmisítésével is csökkenteni lehet a káros növény pollenjeinek számát, valamint terjedését. Ha valaki a saját kertjében próbálja meg eltávolítani a parlagfüvet, az a legjobb megoldás, ha kézzel, tövestül tépi ki. Ez azért jó módszer, mert a növénynek nagyon rövid és gyenge gyökérzete van. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy nem szabad fűkaszával vagy bármilyen hasonló eszközzel nekikezdeni a irtásnak, mert ez csak jobban szétszórja a pollent. Az is lényeges, hogy a gyomláláshoz kesztyűt kell viselni, mert a növény bőrkiütéseket is okozhat. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy aki allergiás a parlagfűre, az semmiképp se maga végezze az irtást, hanem bízza azt szakemberre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58