Már csak néhány napig pályázhatnak a milliárdos támogatásra a dísznövénytermesztők

Már csak néhány napig pályázhatnak a milliárdos támogatásra a dísznövénytermesztők

agrarszektor.hu
A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungaro Green 2020 Szakmai napon, kedden, Szigetszentmiklóson.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrárminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen folyik főként faiskolai- és rózsatőtermesztés, növényházi cserepes dísznövény- és vágott virág termesztés, szabadföldi évelő növény-, szárazvirág-, valamint virágmagtermesztés. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel, 14 ezer gazdasági egységet tömörít és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Nagy István kiemelte a koronavírus-járvány miatt a kormány azonnali segítségként, első lépésben terjesztette ki a dísznövény ágazatra is a jelentős mértékű járulékkedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium, illetve a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította a vállalkozások helyzetét. Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, mely érintette a szektort. Az agrárminiszter hozzátette, a növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében, a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama a legfeljebb havi 15 napról havonta 20 napra emelkedett.

A tárcavezető kifejtette, a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövénytermesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. A támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni. Az idei évben a Vidékfejlesztési Programban pedig további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?