Idén lett hungarikum, de nincs, aki megtermelje

Idén lett hungarikum, de nincs, aki megtermelje

agrarszektor.hu
Csak idén májusban lett hungarikum a szőregi rózsatő, most mégis felszámolják a legnagyobb termelőjét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felszámolás alá került az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ, írta meg a 24.hu. 2020 májusában a Hungarikum Bizottság döntése alapján csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás és a tiszavirágzás mellett a szőregi rózsatő is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felszámolója három pályázatot írt ki az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény Általános Fogyasztási Értékesítő és Beszerző Szövetkezet (ÁFÉSZ) vagyonának - ingatlanok és készletek - értékesítésére. A nagy múltú szervezet felszámolása már 2020 januárjában indult el, derült ki a cégadatokból. A szövetkezet elődjét 1967-ben 34 helyi rózsatermelő alapította, hogy segítse a termelést és a növények piacra jutását.

A szövetkezetnek néhány éve még több mint 200 tagja volt (de a tagok mintegy fele már nem volt aktív), évente pedig 2 millió rózsatövet termelt és értékesített. Fő termékei a rózsatövek és törzses rózsák, gyümölcsfa oltványok és dísznövények voltak, bevételének mintegy 60%-a származott az exportból.

A szövetkezet januári, felszámolás előtti, tevékenységet záró mérlegében 262 milliós kötelezettségállomány szerepelt, ebből mintegy 100 millió forint volt a szállítói tartozás, a hitelek és kölcsönök 110 millió forintot, az elmaradt bérek és adók 50 millió forintot tettek ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13