Idén lett hungarikum, de nincs, aki megtermelje

agrarszektor.hu
Csak idén májusban lett hungarikum a szőregi rózsatő, most mégis felszámolják a legnagyobb termelőjét.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Felszámolás alá került az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ, írta meg a 24.hu. 2020 májusában a Hungarikum Bizottság döntése alapján csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás és a tiszavirágzás mellett a szőregi rózsatő is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felszámolója három pályázatot írt ki az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény Általános Fogyasztási Értékesítő és Beszerző Szövetkezet (ÁFÉSZ) vagyonának - ingatlanok és készletek - értékesítésére. A nagy múltú szervezet felszámolása már 2020 januárjában indult el, derült ki a cégadatokból. A szövetkezet elődjét 1967-ben 34 helyi rózsatermelő alapította, hogy segítse a termelést és a növények piacra jutását.

A szövetkezetnek néhány éve még több mint 200 tagja volt (de a tagok mintegy fele már nem volt aktív), évente pedig 2 millió rózsatövet termelt és értékesített. Fő termékei a rózsatövek és törzses rózsák, gyümölcsfa oltványok és dísznövények voltak, bevételének mintegy 60%-a származott az exportból.

A szövetkezet januári, felszámolás előtti, tevékenységet záró mérlegében 262 milliós kötelezettségállomány szerepelt, ebből mintegy 100 millió forint volt a szállítói tartozás, a hitelek és kölcsönök 110 millió forintot, az elmaradt bérek és adók 50 millió forintot tettek ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?