Váratlant lépett India: átmenetileg lazítottak a hagymakereskedelem szabályain

agrarszektor.hu
India budapesti nagykövetségének tájékoztatása alapján India Földművelésügyi és Gazdálkodási Minisztériuma rendeletet adott ki a hagymaimport feltételeinek enyhítéséről, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Agrárkamara oldalán olvasható, hogy hagyma magas belpiaci ára miatt az illetékes indiai hatóság úgy döntött, hogy lehetővé teszi a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti fertőtlenítés kötelezettsége és a növény-egészségügyi bizonyítvány kiegészítő nyilatkozat bemutatása alóli mentességet a 2020. december 15-ig történő hagymabehozatal esetén a következő feltételekkel:

  • Az olyan import hagymaszállítmányokat, amelyek fertőtlenítés és a növény-egészségügyi bizonyítványra vonatkozó jóváhagyás nélkül érkeznek az indiai kikötőbe, az importőr egy akkreditált kezelési szolgáltatón keresztül Indiában fertőtleníti. A karanténért felelős tisztviselők alaposan megvizsgálják a szállítmányt, és csak akkor engedik tovább, ha azt a kártevőktől és betegségektől mentesnek találják.
  • Enyhítik a növény-egészségügyi bizonyítványban szereplő kiegészítő nyilatkozat jóváhagyásának követelményét.
  • Amennyiben az ellenőrzés során hagymaüszögöt(Urocystis cepulae) vagy száraz rothadást(Embellisia allii) fedeznek fel, akkor az adott szállítmányt nem fogadják be és visszaküldi az exportálónak;
  • Ha szárfonálférget(Ditylenchus dipsaci) vagy hagymalegyet(Hylemia antiqua) észlelnek, ezeket fertőtlenítéssel el kell távolítani, és a szállítmányokat további ellenőrzési díj nélkül tovább kell engedni.
  • Meg kell szerezni az importőrök kötelezettségvállalását arra, hogy a hagymát csak élelmezési célra továbbítják a kereskedelembe, nem pedig szaporításra használják. A fogyasztásra szánt hagymát tartalmazó szállítmányokra nem vetnek ki további - a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti behozatali feltételek be nem tartása miatt - négyszeres ellenőrzési díjat.

A tájékoztató ezen a linken érhető el, további információt a nagykövetségtől lehet kérni (Sanjeev Manchanda másodtitkár, Indiai Nagykövetség, Budapest, 1025 Búzavirág u. 14. Tel: +36-1-325-7742 /43; +36-30-4208989. Email: pol.budapest@mea.gov.in; mkt.budapest@mea.gov.in)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?