Kiadták a figyelmeztetést: brutális széllel és hóval csap le a tél az országra

Kiadták a figyelmeztetést: brutális széllel és hóval csap le a tél az országra

met.hu
Ónos eső, viharos széllökések és havazás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést több megyére is az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Napközben egyre többfelé vékonyodik, szakadozik, gomolyosodik a felhőtakaró, de főként az északkeleti, keleti megyékben egész nap több maradhat a felhőzet. Elszórtan, de a keleti tájakon egy összeáramlás mentén akár tartósabban is lehet hózáporra, havazásra számítani. Estére jelentősen gyengül a csapadékhajlam. Az ország nagy részén erős, a Dunántúlon sok helyen viharos lesz az északnyugati szél, csupán az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható. Késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő, olvasható a met.hu oldalán.

Reggelig a délnyugati határvidéken átmeneti gyenge (néhány tized milliméternyi) ónos esőre van esély. Napközben egyre kevesebb helyen valószínű havazás, egyre inkább a záporos jellegű csapadéktevékenység lesz a jellemző. A havazásokból, hózáporokból általában lepel, azaz 5 centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból (erre nagyobb esély a keleti, északkeleti vidékeken van). A hózáporokat a Dunántúlon akár dörgés is kísérheti. Ónos eső miatt Somogy és Zala megyékre, míg havazás miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A csütörtöki nap során napközben főleg a középső vidékeken és a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb lökések meghaladhatják a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 km/h-t is. A szél elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat is hordhatja átmenetileg. A széllökések miatt Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?