2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Ezt sokan nem tudják: csak így lehet medvehagymát szedni a magyar erdőkben

Ezt sokan nem tudják: csak így lehet medvehagymát szedni a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak - írja közleményében a Mecsekerdő Zrt.

Az ország legismertebb medvehagyma-termő termőterülete a Mecsekben található, amit hamarosan ellep a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. A Mecsekerdő kezelésében lévő területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében. Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével zajlik február 8-15-e között, az egyenlő esélyeket garantáló, átlátható rendszer további előnye, hogy érintkezés mentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet licitálni.

A Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31