Most már biztos: komolyan odavágott a magyarok kedvenc gyümölcseinek a fagy

Most már biztos: komolyan odavágott a magyarok kedvenc gyümölcseinek a fagy

agrarszektor.hu
A kajszi- és az őszibarack ültetvények sokaságát tizedelhették meg az elmúlt napokban tapasztalható fagyok szerte az országban. A lehetséges károkról a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, valamint Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy bizonyossággal állítható, hogy a húsvéthétfő után néhány napig tartó hidegbetörésnek a kajszibarack és az őszibarack jelentős része áldozatául esett - fogalmazott Kelemen Péter, aki szerint pontos számokat és arányokat még korai mondani. Ahogyan a gyümölcsök jövőbeni árát illetően sem időszerű nyilatkozni, tekintve, hogy azok alakulása nemcsak a magyarországi, hanem az európai terméstől is függ - írja az Infostart.

Az azonban biztos, hogy a magyar üzletek polcain és a zöldséges standokon kevesebb hazai gyümölcsöt találhatnak majd a vásárlók, így több import áru érkezhet.A jelenlegi fagyokban viszont más európai országok is érintettek, így nem kizárt a drágulás sem, azt pedig fontos kiemelni, hogy a szezonindulásig mág 4-6 hetet kell várni, és csak akkor válhat világossá, hogy hogyan fognak változni árak, amiből aztán lehet következtetéseket is levonni. 

A FruitVeb alelnöke szerint egyre rosszabb helyzetben vannak a gazdálkodók és a tartalékaik végén járnak már. A mostani a harmadik év, amit komolyan sújtanak a tavaszi fagyok, ami hatalmas bevételkiesést eredményez. Jelentős problémát okoz az is, hogy a hogy a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer működése úgy van kitalálva, hogy az az elmúlt 5 év bevételi adataiból kiveszi a legjobb és legrosszabb évet, és a fennmaradó három év átlagához képest vizsgálja azt, hogy adott évben mekkora hozamkiesést szenvedett el egy gazda. A sorozatos fagykárok miatt azonban a múltbéli árbevételek nagyon alacsony bázist képeznek, így a gyümölcstermelők ehhez képest további bevételkiesést már nem tudnak igazolni, tehát a kárenyhítési rendszerből egyszerűen kiesnek.

Május közepéig pedig bármikor bekövetkezhetnek még hirtelen lehűlések, így a baj még a mostaninál is nagyobb lehet, hiszen a körte, a szilva, a meggy, a cseresznye és az alma virágzása még hátra van. Leginkább a kajszi- és őszibarackok, valamint a meggy és cseresznyefélék vannak veszélyben az áprilisi fagyok miatt, ugyanis ezek virágoznak a legkorábban. Az agrártárca úgy véli, hogy biztosan lesz fagykár, a mértéke viszont majd csak később derül ki. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a gazdálkodók védekezésének intenzitását látva biztosan keletkeztek károk, de ezeket még nem lehet felmérni, a rügyfakadás és a virágzás mutatja majd meg, mekkora is a baj.

A fagy elleni védekezés fontos eszköze, hogy a gazdálkodók a hőkisugárzást füst- és ködképző eszközökkel próbálják a hőkisugárzást elősegíteni; van mód arra, hogy ködgyertyákkal, égetéssel vagy más formában védjék az ültetvényeket - erről érdemes az illetékes tűzoltóságot értesíteniük. Az államtitkár elmondta, hogy tavaly a márciusi fagyok kapcsán a kárenyhítési alapból több mint 27 ezer hektárnyi ültetvény tulajdonosa kapott valamekkora mértékű juttatást. Idén is ebből a forrásból, a tavaly is érvényes szabályok alapján kompenzálják majd a gazdákat. Akinek pedig méreténél fogva nem kötelező ebben benne lennie, azt tanácsolják, hogy a mostani egységes kérelembenyújtási időszakban, május közepéig, önkéntesen csatlakozzanak az alaphoz, és a 2022-ben esedékes, az idei károk után fizetendő kompenzációjára már ők is jogosulttá válhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?