Sokan hibáznak az almafák metszésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak az almafák metszésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Tóth Enikő
Korábban a kertészek többnyire télen végezték a gyümölcsfák metszését, aminek több élettani oka is volt. Egyrészt könnyebben eldönthető volt a lombtalan koronán hogy mit kell levágni, másrészt a téli nyugalmi időszakban végzett beavatkozások - amikor a fa "alszik" - kevésbé károsak, mint a nyáron végzett műveletek. Mára azonban ez jócskán megváltozott, a korszerű gyümölcstermesztésben ugyanis a nyári metszésnek manapság már egyre nagyobb jelentősége van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Persze ma már tisztában vagyunk azzal hogy ez a meglátásmód téves, és elég sok esetben ennek pont az ellenkezője igaz. A korszerű gyümölcstermesztésben a nyári metszésnek manapság már egyre nagyobb jelentősége van, mert bizonyítottan számtalan előnnyel jár ha azt megfelelően és szakszerűen végezzük el. Minden egyes gyümölcsfa igényli a nyári metszést. Legyen ez üzemi termesztés, vagy kertben díszelgő díszfa. Ennek legegyszerűbb oka az, hogy a metszésünkkel irányt szabunk az új hajtások növekedésének, emellett elősegítsük a gyümölcsöket tartó rövid, tömör, zömök kis termőnyársak megfelelő fejlődését. Az Agrárszektor most összegyűjtött mindent, amit az almafák nyári metszéséről tudni érdemes. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Különböző korú fák metszése

Telepítés után, a fa termőre fordulásáig (vagyis a nem termő években) alakító metszést végzünk. Ezt érdemes rögtön az első nyár folyamán véghez vinni, természetesen a kívánt faalaknak megfelelően. Ennek lényege, hogy a metszés során azokat a hajtásokat kell erősítenünk, amelyekből tartós elemeket (központi tengelyt, vázágat) kívánunk nevelni. Fontos hogy ezekkel szemben álló "konkurens" hajtásokat távolítsuk el tőből. Emellett szintén tőből kell eltávolítani a kívánt törzsmagasság alatt előtörő hajtásokat, és a fa belsejében képződő vízhajtásokat. Nem csak metszőollóval alakíthatjuk a fákat, hanem a lekötözést, lesúlyozást vagy a hajtáshelyzet csipesszel történő módosítását is bevethetjük annak érdekében, hogy a hajtások megfelelő szögben tudjanak megerősödni, majd megfásodni.

Az alakító metszés során a ritkításon van a hangsúly, éppen ezért kerüljük az erős visszametszést. Az, hogy mikor fordul termőre az almafánk, attól függ hogy milyen ültetési anyagot telepítettünk és milyen faanyagot nevelünk. (Például az alma karcsú orsó suhánggal telepítve, 4x2 méteres sor- és tőtávolságú ültetvényben 4 év alatt fordul termőre, addig minden nyáron akár többször is, zöldmetszéssel, hajtásválogatással, a hajtások helyes szögének beállításaival gondosan alakítanunk kell. Kifejezetten figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a hajtásválogatást, hiszen a fa intenzív és kellően jó begyökeresedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagokat a lomb készíti, pont ezért arra is figyeljünk hogy sok levelet ne távolítsunk el.

Ritkítómetszés két lépésben:

1. Döntsük el, melyik ágrészeket szeretnénk a továbbiakban is megtartani. Nézzük meg melyik vázágakat kell jelentősen megkurtítanunk, hogy visszanyerje a korona az egyensúlyát, illetve hol kell esetlegesen a sudárral versengő ágakat eltávolítani.

2. Második lépésben vegyük ki az erőteljesen felfelé törő, a korona belseje felé növő, az egymáshoz túlságosan közel nőtt ágakat. Ha ezzel végeztünk, méterről méterre haladva ritkítsuk meg a fennmaradt koronarészeket. A ritkítás mértékét attól tegyük függővé, mennyi termőrészt látunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy elegendő fénynek kell jutnia a korona belsejébe!

Míg a körtefákat általában július közepétől lehet metszeni, addig az almafákat néhány héttel később, körülbelül augusztus végéig érdemes elvégezni. A friss, idei hajtások akkor metszhetők, ha az alsó harmaduk már fássá, keményé vált. Ha egy mód van rá, a metszés során a lehető legjobb minőségű szerszámokkal dolgozzunk - a tiszta, egyenletes vágásfelületek gyorsan regenerálódnak, gyógyulnak - kerüljük az ágvágók használatát, mivel az azok okozta sebekkel kárt tehetünk az ágakban.

Őszi és téli almafajták metszése

Őszi és téli fajtáknál figyelembe kell vennünk, hogy nyáron fent van a fejlődő termés a fán. Ezeknél a fajtáknál a nyári hajtásválogatás célja az optimális levél/gyümölcs arány kialakítása és azoknak a hajtásoknak a tőből való eltávolítása, amelyekre láthatóan nem lesz szükség a következő évben. Fontos továbbá figyelnünk a különböző időpontokban történő zöldmunkák, illetve a növényegészségügyi hatásokra. A tűzelhalás június végéig okozhat hajtásfertőzést, az erre érzékeny fajtákat csak ezután érdemes metszeni.

Legcélszerűbb a metszést akkorra időzíteni amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások pedig csúcsrügyben záródtak. Az erősebb növekedésű fajtaalany kombinációknál ez később, augusztus vége felé, a gyengébbeknél és a spur típusoknál korábban, augusztus elejére esik.

Hogyan történjen tehát az almafák nyári metszése?

1. lépés:

Először is vegyük szemügyre az egész fát, és mérjük fel, tervezzük meg előre mi az, amit a metszés végeredményeképpen szeretnénk látni. A metszést azokkal az ágakkal kezdjük, amelyektől mindenképpen meg kell szabadulnunk: ezek legyenek elszáradt, élettelen, beteg és/vagy sérült ágak, valamint azok az erőteljesen felfelé törő hajtások amelyek túlnyúlnak még a fa legtetején is.

2. lépés:

A metszést igénylő hajtások az idei új hajtások, amelyeket úgy tudunk legegyszerűbben felismerni, hogy a főágakról ágaznak el, és körülbelül 18-23 cm hosszúak. Vágjuk vissza ezeket úgy, hogy 3-4 levéllel a tavaly nőtt ágszakaszok felett történjen.

3. lépés:

Nagyon ügyeljünk arra, hogy a metszés helye egy-egy levélhónalj fölé essen, és attól ferdén eltartson. Rövidítsük meg az összes oldalhajtát, és csak azokat hagyjuk érintetlenül, amelyek a fa esztétikus szerkezetének kialakításához szükségesek.

4. lépés:

Ha olyan hajtást látunk, amely tavaly megmetszett elágazásból nőtt ki, akkor az idén nőtt hajtásrészt egy levélnyire vágjuk vissza.

5. lépés:

Metszéskor az egyik legfőbb célunk az, hogy a gyümölcsöket tartó bütykös kis termőnyársak körülbelül 10 cm-re essenek egymástól. A túlzsúfoltan nőtt termőnyársak ritkítására a hideg hónapok az ideálisak, mindazonáltal nyáron is úgy végezzük a ritkítást annak érdekében, hogy az érő gyümölcsöket több napfény érje.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a hagyományos téli metszés mellett az almaültetvényekben is érdemes foglalkozni a nyári metszéssel. A helyes elvégzéséhez szükséges tisztában lennünk a termőhely és a fajta tulajdonságaival is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?