Teljesen elszálltak a terményárak a világpiacon: ez már az etanolgyártást is érinti

Teljesen elszálltak a terményárak a világpiacon: ez már az etanolgyártást is érinti

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban a kínaiak által felvásárolt takarmánykukorica, Brazíliában a szárazság miatt megcsappant cukornád termés okoz gondot az etanolgyártóknak. Helyzetüket nem segíti az üzemanyagárak szárnyalása sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentősen csökkenti etanol termelését a következő hónapokban a világpiac két legnagyobb szereplője, Brazília és az Egyesült Államok. A döntés oka, az üzemanyaggyártáshoz alapanyagként használt kukorica és cukornád iránti kereslet gyors felfutása, s ennek egyenes következményeként a termény megdrágulása - írta meg a Világgazdaság.

A takarmánynövényeket az állattartók a várható ellátási hiányra gondolva már lábon felvásárolják, nem szólva arról, hogy az afrikai sertéspestistől lassan megszabaduló és a hústermelést ismét felfuttató Kína minden egyes szem kukoricára vevő, s ez a jegyzésárakban is megmutatkozik. A chicagói árutőzsdén a kukorica határidős jegyzése nyolc éves csúcson van, az etanolé pedig 2014-ben járt ennyire magasan.

Paradox módon az etanol a jelenlegi árkörnyezetben nem tudja ellátni hagyományos küldetését, azt hogy a benzinhez adagolva csökkentse annak árát és beállítsa az oktánszámot

- hangsúlyozza Scott Irwin, a University of Illinois professzora.

A benzin gallonjáért ugyanis átlagosan 3 dollár feletti összeget kérnek Amerikában, ez hét éves csúcs a helyi autós szövetség (AAA) adatai szerint. Ezzel szemben Brazíliában 4,06 dollárnál jár a mutató, pár centtel elmaradva a mindenkori rekordtól.

A világpiaci etanolexport háromnegyedét adó két ország termelői számára a benzinárak elszállása tehát gondot jelent. Az Energiainformációs Ügynökség (EIA) adatai szerint az amerikai etanoltermelés az áprilisi 537 ezer hordós napi átlagról feljött egymillióra, de innen legfeljebb araszolgathat felfelé a hiány miatt, de Geoff Cooper, Megújuló Üzemanyagok Gyártói Szövetségének elnöke szerint a 2018-as, 2019-es kibocsátás közelébe sem érhetnek. Az etanolgyártók 5,2 milliárd véka (egy véka = 35,2 liter) kukoricát tárolnak be az idei évre, ez szintén negatív rekord 2013 óta.

Brazíliában a cukornáddal van a probléma, a mostani idényben becslések szerint 7%-kal kevesebb terem a vetésterületet sújtó aszály miatt. A feldolgozóknak pedig most jobban megéri, ha cukrot állítanak elő a terményből, ez is visszafogja az etanolgyártást. A gallononként rekordközelbe, 2,55 dollárra drágult etanolnak biztos piaca van, amíg kötelező 27%-os arányban a benzinhez kell adagolniuk az üzemanyag-kereskedőknek. Utóbbiak a bekeverési arány csökkentéséért lobbiznak, hogy költségeiket mérsékelhessék. Hivatkozhatnak arra is, hogy az etanolkínálat az idén 6%-kal, 28,2 milliárd literre csökkenhet a termék kereskedelmével foglalkozó StoneX prognózisa szerint.

Az agrárium és az olajipar konfliktusát Donald Trump sem tudta rendezni, a klímavédelemre nem sokat adó volt amerikai elnök a kukoricatermelőknek annyival kedveskedett, hogy az etanol 15%-os bekeverését az egész évben lehetővé tette, noha annak téli használata a környezetre igencsak káros és a 10% feletti adagolás eleve motorkárosító hatású. Az olajipar is ezzel érvelt, végül a novemberi újraválasztására számító elnök jobbnak látta jegelni a problémát a kampányban. A Biden adminisztráció érdemben még nem foglalkozott a kérdéssel. Amerikában a kukorica csaknem 40%-át etanolgyártásra használták fel eddig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?