Teljesen elszálltak a terményárak a világpiacon: ez már az etanolgyártást is érinti

Teljesen elszálltak a terményárak a világpiacon: ez már az etanolgyártást is érinti

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban a kínaiak által felvásárolt takarmánykukorica, Brazíliában a szárazság miatt megcsappant cukornád termés okoz gondot az etanolgyártóknak. Helyzetüket nem segíti az üzemanyagárak szárnyalása sem.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentősen csökkenti etanol termelését a következő hónapokban a világpiac két legnagyobb szereplője, Brazília és az Egyesült Államok. A döntés oka, az üzemanyaggyártáshoz alapanyagként használt kukorica és cukornád iránti kereslet gyors felfutása, s ennek egyenes következményeként a termény megdrágulása - írta meg a Világgazdaság.

A takarmánynövényeket az állattartók a várható ellátási hiányra gondolva már lábon felvásárolják, nem szólva arról, hogy az afrikai sertéspestistől lassan megszabaduló és a hústermelést ismét felfuttató Kína minden egyes szem kukoricára vevő, s ez a jegyzésárakban is megmutatkozik. A chicagói árutőzsdén a kukorica határidős jegyzése nyolc éves csúcson van, az etanolé pedig 2014-ben járt ennyire magasan.

Paradox módon az etanol a jelenlegi árkörnyezetben nem tudja ellátni hagyományos küldetését, azt hogy a benzinhez adagolva csökkentse annak árát és beállítsa az oktánszámot

- hangsúlyozza Scott Irwin, a University of Illinois professzora.

A benzin gallonjáért ugyanis átlagosan 3 dollár feletti összeget kérnek Amerikában, ez hét éves csúcs a helyi autós szövetség (AAA) adatai szerint. Ezzel szemben Brazíliában 4,06 dollárnál jár a mutató, pár centtel elmaradva a mindenkori rekordtól.

A világpiaci etanolexport háromnegyedét adó két ország termelői számára a benzinárak elszállása tehát gondot jelent. Az Energiainformációs Ügynökség (EIA) adatai szerint az amerikai etanoltermelés az áprilisi 537 ezer hordós napi átlagról feljött egymillióra, de innen legfeljebb araszolgathat felfelé a hiány miatt, de Geoff Cooper, Megújuló Üzemanyagok Gyártói Szövetségének elnöke szerint a 2018-as, 2019-es kibocsátás közelébe sem érhetnek. Az etanolgyártók 5,2 milliárd véka (egy véka = 35,2 liter) kukoricát tárolnak be az idei évre, ez szintén negatív rekord 2013 óta.

Brazíliában a cukornáddal van a probléma, a mostani idényben becslések szerint 7%-kal kevesebb terem a vetésterületet sújtó aszály miatt. A feldolgozóknak pedig most jobban megéri, ha cukrot állítanak elő a terményből, ez is visszafogja az etanolgyártást. A gallononként rekordközelbe, 2,55 dollárra drágult etanolnak biztos piaca van, amíg kötelező 27%-os arányban a benzinhez kell adagolniuk az üzemanyag-kereskedőknek. Utóbbiak a bekeverési arány csökkentéséért lobbiznak, hogy költségeiket mérsékelhessék. Hivatkozhatnak arra is, hogy az etanolkínálat az idén 6%-kal, 28,2 milliárd literre csökkenhet a termék kereskedelmével foglalkozó StoneX prognózisa szerint.

Az agrárium és az olajipar konfliktusát Donald Trump sem tudta rendezni, a klímavédelemre nem sokat adó volt amerikai elnök a kukoricatermelőknek annyival kedveskedett, hogy az etanol 15%-os bekeverését az egész évben lehetővé tette, noha annak téli használata a környezetre igencsak káros és a 10% feletti adagolás eleve motorkárosító hatású. Az olajipar is ezzel érvelt, végül a novemberi újraválasztására számító elnök jobbnak látta jegelni a problémát a kampányban. A Biden adminisztráció érdemben még nem foglalkozott a kérdéssel. Amerikában a kukorica csaknem 40%-át etanolgyártásra használták fel eddig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?