2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Amerikai rekordjelentés: ez tényleg hatni fog a terménypiacokra

Amerikai rekordjelentés: ez tényleg hatni fog a terménypiacokra

agrarszektor.hu
Remek formában vannak a vegetációs időszak elején a kukorica- és a szójaállományok az Amerikai Egyesült Államokban.  Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint mindkét kultúrában rekordközeli eredmények születhetnek, feltéve, hogy nem csap le az országra valamilyen szélsőséges időjárási esemény.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a hét elején első értékelésében a szójaállományok 72%-át jó vagy kiváló egészségi állapotúnak minősítette. Ez megfelelt a kereskedelmi várakozásoknak, és meghaladja a szója kezdeti értékelésének 10 éves átlagát, amely 68%-ban ilyen minőségű - olvasható a Reuters oldalán. Mint írták, ez egy héttel azután történt, hogy az amerikai kukorica kezdeti állapotát 75%-ban jónak és kiválónak (GE) ítélték meg, ami ugyancsak jelentősen meghaladja a 70%-os kereskedelmi becslést és a 71%-os 10 éves átlagot.

Az elmúlt két évtizedben csak két másik évben volt jobb a kukorica és a szója kezdeti egészségi állapotának kombinációja. A kukorica 2014-ben 76%-os, a szója pedig 74%-os minősítéssel indult, 2018-ban pedig a kukorica 79%-os, a szója pedig 75%-os minősítést kapott a vegetációs időszak elején. 2005 óta hét évben volt a kukorica és a szója kezdeti állapota az átlagos szintek felett. A végleges kukorica- és szójababhozamok a 2022-es év kivételével mindig az USDA által meghatározott alapértékek felett voltak.

A 2022-es aszály Amerikát se kímélte

A két évvel ezelőtti betakarítást komolyan befolyásolta a súlyos szárazság a főbb termesztő körzetekben: Nebraska, Dél-Dakota és Kansas például 2012 óta a legrosszabb kukorica- és szójababtermést produkálta. A termést végül azonban jónak lehetett mondani, de csak azért, mert a legjobb termesztők, Iowa, Illinois és a környező államok erős eredményeket értek el.

Az idei termés jelenlegi jó egészségi állapota azonban nem biztos, hogy garantálja az USDA trendvonala feletti hozamot, mivel ez a határ 2018 óta verhetetlen a kukorica esetében. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a kukorica átlaghozama különösen vitatható volt az utóbbi két évben, az átlag ugyanis jelentősen a korábbi rekord fölé került. A 2023-as amerikai kukoricatermés 11,9 tonna/hektáros rekordot ért el, igaz, ez 2,3%-kal az USDA trendvonala alatt volt, ami 2020 óta a legnagyobb mértékű elmaradás.

Az amerikai szójababtermés az elmúlt két szezonban az átlag alatt maradt, de a két korábbi szezonban bőven felette volt. Az USDA 2023-as és 2024-es 3,49 tonna/hektáros szójabab-trendtermése is rendkívül közel volt a 2016-os rekordhoz. A trendvonal ellentmondásától eltekintve, az USDA kondíciós pontszámai azt sugallják, hogy mindkét termés sikeresnek ígérkezik, hacsak nem következik be szélsőséges időjárási esemény, például tartós hőség, szárazság vagy egy olyan durva szélvihar, mint amilyen 2020-ban volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31