Bréking: megjelent az új bortörvény végrehajtási rendelete

Bréking: megjelent az új bortörvény végrehajtási rendelete

agrarszektor.hu
Megjelent az agrárminiszter 26/2021. (VII. 29.) AM rendelete a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól. A rendelkezések végrehajtására egy átmeneti év áll az ágazat rendelkezésére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény (2020. évi CLXIII. törvény a szőlészetről és borászatról), amelyet tavaly decemberben fogadott el az Országgyűlés. Az új, hazai szőlő és bor szabályozási rendszer három részből épül fel: a törvényből, a kiadott kormányrendeletből, valamint a miniszteri rendeletekből. A korábban kiadott Kormányrendelet 435/2021. (VII. 16.) a szőlő és bor ágazati hatósági eljárásokról és adatszolgáltatási kötelezettségekről tartalmazza többek közt a szőlőtermesztés, a borászati termék előállítás-, és forgalombahozatali rendjét, és itt a 2022. január 29-től bevezetésre kerülő ePincekönyvvel kapcsolatos előírások is megtalálhatóak, amelynek célja korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodás - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A most megjelent agrárminiszteri rendelet a szőlő- és bortermelés részletes végrehajtási szabályairól rendelkezik. A szőlőtermesztés fejezetben a borvidékekről termőhelyi kataszterről, fajtáktól és telepítési engedélyekről, nyilvántartásról és szüretről értekezik, valamint a borászati termékek előállításának és forgalomba hozatalának, az érzékszervi és az analitikai vizsgálatoknak a rendje is részletesen leírva megtalálható a rendeletben. A jelöléseknél egy új előírás, az Európai Unió területén először Magyarországon, hogy a közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken kötelező a forgalombahozatali azonosító feltüntetése, amelyet az "L" vagy "FHA" felirat előz meg.

A teljes AM rendelet az alábbi linken érhető el. A rendelkezések végrehajtására átmeneti év lesz biztosítva, a 2021. évi szüret időszakára még a 2020. évi szabályok érvényesek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?