Válság idején számít igazán a több lábon állás - Gazdaportré: PENG-FARM Kft.

Válság idején számít igazán a több lábon állás - Gazdaportré: PENG-FARM Kft.

agrarszektor.hu
Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozik a PENG-FARM Kft. Újszilváson. Kiss Pál ügyvezető a több lábon állásban, valamint a folyamatos fejlesztésben látja a hosszú távon fenntartható jövőt. Szerinte a hízlalásban nincs középút, jól kell csinálni vagy abba kell hagyni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai mezőgazdaság is megérezte a járványhelyzet kapcsán hozott intézkedések hatásait 2020-ban. Az első ijedség után a tavasz folyamán a mezőgazdasági ágazat is felmérte a kialakult helyzetet, és amennyire lehetett, alkalmazkodott, és próbált megfelelni az elvárt járványügyi intézkedéseknek. Inputanyagok beszerzése szempontjából is alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, beszerzéseiket előre hozták, illetve rátartással adták le rendeléseiket.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A kiskereskedelmi forgalom az első hetekben tapasztalható pánikhangulatot követően helyreállt, és magasabb szinten stabilizálódott, ugyanakkor a sertés- és baromfiágazatot az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is megtépázta. Mindemellett tavaly a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke majd' 4 százalékkal nőtt a termelési volumen csaknem 2 százalékos csökkenése mellett, az árak majdnem 6,5 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 3, az állattenyésztésé másfél százalékkal mérséklődött, a szolgáltatásoké pedig 3 százalékkal nőtt.

Kiss Pál születése óta Újszilváson él. 1994-ben hozta létre első vállalkozását 5 hektár földterületen, majd a gazdaság folyamatos növekedése szükségessé tette a PENG-FARM Mezőgazdasági Kft. megalakítását, amelynek fő tevékenysége gabona-, olajosnövény-, vetőmag-, takarmány-nagykereskedelem lett. Évekkel később a cég tovább bővült, egy bajor mezőgazdasági mintagazdaságnál végzett tanulmány alapján állattenyésztéssel egészítette ki a tevékenységét. Egy használaton kívüli szarvasmarhatelep megvásárlásával, beépítésével lehetővé tette a szarvasmarha-tenyésztés és a sertéstenyésztés beindítását.

Forrás: Takarékbank

A hazai mezőgazdaság meglehetősen változatos évet hagyott maga mögött. Hogyan értékelné a 2020-as évet a gazdálkodása tekintetében? Mennyit számít ilyenkor a több lábon állás?

Nagyon sokat számít, mindig is ez a szemlélet jellemezte hozzáállásunkat. Igen ritka az olyan év, amikor minden ágazat jól teljesít. Mindig azt mondom, és követelem meg munkatársaimtól is, hogy tegyünk meg mindent az eredményességért, mivel a piacot és az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de ha már az egyik mellénk áll, akkor akár már jó évet is zárhatunk. Így volt ez a múlt évben is. Például azok jártak jobban, akik nem kötötték le előre a terményüket, ugyanakkor az agrotechnikában a növények jó kondícióját a májusi esőkig fenn tudták tartani.

Igen hangsúlyos a gazdálkodásuk kapcsán a növénytermesztés és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások nyújtása. Ez mennyiben járul hozzá a sertés- és a szarvasmarha-hizlalás eredményességéhez?

Úgy gondolom, akkor az igazán eredményes a növénytermesztés, ha az kiegészül állattenyésztéssel is. Így megvan a körforgás, jól kiegészítik egymást. Gondolok itt a termények tisztításánál, szárításánál keletkező melléktermékek takarmányértékére, valamint a hizlalás kapcsán keletkező szervestrágya termőföldbe történő visszajuttatására. A két tevékenység hatására az árbevétel kiegyensúlyozottabban realizálódik.

A szarvasmarha- és sertéshizlalás tekintetében hogyan jellemezné a piacot?

Mindkét állatfajnál tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a felvásárlási árakat a piac alakítja és diktálja. Így a felvásárlási árakat a feldolgozók és a kereskedők szabják meg. Nekünk ezekhez az árakhoz kell alkalmazkodnunk, mégpedig úgy, hogy némi nyereség is keletkezzen, amiből a termelés és a jövőbeni beruházások is kigazdálkodhatók. Véleményem szerint a hizlalásban pontosan az előbb említettek miatt nincs középút. Csak jól lehet csinálni, vagy fel kell számolni a tevékenységet. Kitörési pontnak tartom a kor termelési színvonalának és elvárásainak megfelelő technológiai elemek alkalmazását, mind a növénytermesztés, mind a hizlalás tekintetében. A modern technológiai elemekbe felfogásom szerint a korszerű fajták ugyanúgy beletartoznak, mint a gépesítés és a naprakész szaktudás, legyen az szakmai vagy a közgazdasági és piaci ismeretek készségszintű alkalmazása.

A növénytermesztésben milyen technológiával dolgoznak? Alkalmazzák-e a 21. században már egyre elterjedtebb technológiákat, mint a precíziós gazdálkodás vagy a forgatás nélküli talajművelés?

Örömmel mondhatom, hogy korszerű és a kor technológiai színvonalának teljes mértékben megfelelő gépparkkal dolgozunk. Köszönhetően a gondos és hozzáértő személyzetnek, gépeink üzembiztosak, és a mai időjárási körülményekben is állják a sarat. Némileg túlgépesítettek is vagyunk, hogy képesek legyünk a sokszor igen rövid rendelkezésre álló idő alatt is elvégezni az egyes műveleteket. Ugyanakkor a nagy vonóerejű gépek a kapcsolt műveletek elvégzésekor is jó szolgálatot tesznek. Ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló technikát a technológia szolgálatába tudjuk állítani, munkatársainkat is folyamatosan képezzük. Ez elengedhetetlen a gépek és azok elektronikai berendezéseinek készségszintű alkalmazásához. Tekintettel a gépparkunkra, a precíziós gazdálkodás néhány elemét már régóta alkalmazzuk, de csak azokat, amelyeket a gazdálkodásunkba is be tudtuk illeszteni. Emellett azért igyekszünk a technológia minél teljesebb alkalmazására. Büszkén mondhatom, hogy ma már csak kivételes helyzetekben szántunk, körülbelül tíz éve tértünk át a forgatás nélküli talajművelésre. Annyit azért megjegyeznék, hogy a kezdeti időszakban türelemre is szükség van, mivel a technológia körülbelül négy-hat év elteltével hozza meg a várt eredményt.

Mennyiben segíti, illetve ösztönzi üzleti tevékenységüket a finanszírozó bank szerepvállalás? Hogyan vélekednek a gazdaság kilátásairól?

Nagyon nehéz, illetve majdnem lehetetlen lenne fejleszteni banki segítség nélkül, legyen szó gépekről vagy akár épített technológiai elemekről. A technológiát pedig meg kell fizetni, különben a versenyképességünk látja kárát. A finanszírozó bank szerepe a pillanatnyi likviditásproblémák áthidalása szempontjából is igen fontos, sokszor mentőöv számunka. Az együttműködésünk jó a Takarékbankkal, és a tájékoztatók is mindig időben érkeznek. Optimisták vagyunk, gazdálkodásunk jelenleg stabil, lehetőségeinkhez mérten fejlesztünk és próbálunk haladni a korral. Beruházásaink között szerepel a jövőben gépvásárlás, sertéstechnológia-fejlesztés, valamint telephely-felújítás, ezek kapcsán is szeretnénk banki finanszírozást igénybe venni.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2021 című kiadványában jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?