Módosult a biomassza-termelés szabályozása: ez számos gazdát érinthet

Módosult a biomassza-termelés szabályozása: ez számos gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Megújul a biomassza-termelőkre vonatkozó jogszabályi környezet. Ezek értelmében mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen lesz termeszthető, amelyre vonatkozóan van éves tápanyag-gazdálkodási terv. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Új jogszabályi rendelkezések lépnek hatályba jövő év elején a biomassza-termelőkre nézve. A továbbiakban a mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási tervet készítettek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A tervet elektronikus úton, a hatóság részére kell megküldeni.

A tápanyag-gazdálkodási tervnek az elkészítése nem újkeletű feladat, az integrált növényvédelem egyik alapelveként ez már jelenleg is követelmény a gazdák számára. Az új jogszabályi előírás a mezőgazdasági biomassza - azon belül is csak a hulladékok (például a növényi hulladékok) és maradékanyagok (például szalma) - keletkezésével és/vagy előállításával érintett termőterületek tekintetében állapít meg kötelezettséget az éves tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésére. Az új szabályozással kapcsolatos tudnivalókról bővebb információk a Nébih alábbi oldalán találhatóak. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?