Verhetetlen a magyar kukorica? A nehézségek sem tudták megtörni az ágazatot

Verhetetlen a magyar kukorica? A nehézségek sem tudták megtörni az ágazatot

agrarszektor.hu
2021 igen nehéz helyzetbe hozta az egész magyar agráriumot, ennek ellenére nem lesz áruhiány, a takarmányiparnak és más ipari feldolgozóknak sem kell aggódnia, hiszen bőven van kukorica - mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója az Agrárszektor 2021 Konferencián. A szakember kitért arra is, hogy a kukoricatermesztők számára végül jól sikerült az év, olyannyira, hogy 1,5 millió tonnás exportfelesleg is lett. A tej és a hús esetében viszont nem mindig tudták érvényesíteni a magasabb alapanyagköltségekből keletkező gyártási költségnövekedést. Ezt pedig megint csak a fogyasztók fogják megérezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Reng Zoltán az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a vállalat tavaly is töretlenül működött, nem várt mennyiséget tudtak átvenni a kukoricából a gazdáktól: nagyjából 85%-át a korábbi éveknek, ami ahhoz képest, hogy 25-30%-kal kevesebb kukorica termett, nagyon jó arány. Hozzátette, hogy nagyon sokat terveznek mindig, jelenleg két kisebb beruházás van folyamatban a vállalatnál: az egyik egy alkoholkapacitás bővítés, a másik pedig a gluténtakarmány mennyiségének a növelése. A legnagyobb költséget a kukorica teszi ki, az energia, a földgáz, az áram és a biomassza szintén jelentőség költséggel jár, de ide lehet sorolni az enzimeket, a vegyszereket és a munkaerőt is.

Szinte minden költségelemünk drasztikusan drágult. Nyilván az alapanyag és az energia legjobban, ez önmagában egy 35-40 milliárdos költségtöbbletet jelent. A 2021-es évet ez nehezen érintette, hiszen a már megkötött szerződéseket nem tudtuk vagy éppen nem is akartuk újrakötni. Az aszály nem okoz olyan nagy problémát, mivel 6,2 tonna kukoricát vártunk, ez a hivatalos becslés. A hazai igény 4,5-4,7 tonna, tehát másfél millió tonna exportfelesleg keletkezett. Ezen az áron, ami az elmúlt hónapokban van, nem fog tudni kimenni az országból. Tehát ez a másfél millió tonna, amíg az árak nem rendeződnek, itt maradnak velünk. Innentől kezdve tudunk vásárolni, nem lesz áruhiány. Ilyen szempontból akár a takarmányiparnak, akár az egyéb ipari feldolgozásnak nem kell aggódnia, mert van bőven kukorica  

- mondta Reng Zoltán.

Hozzátette, hogy a kukoricafeldolgozásnak a felvevőit, piacait különbözőképpen érintette a hatalmas drágulás. Az etanolipar az egyértelmű győztese ennek, bár nincsen köze a kukorica árának drágulásához. A tej és a hús esetében viszont nem mindig tudták érvényesíteni a magasabb alapanyagköltségekből keletkező gyártási költségnövekedést. Ezt pedig megint csak a fogyasztók fogják megérezni, de máshogy nem lesz termelés, ezt el kell fogadni. Ha pedig ez az árszint alakul ki az energiában, vegyszerekben, munkaerőben, alapanyagban és minden másban, akkor bizony az élelmiszerek ára is drágulni fog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?