Verhetetlen a magyar kukorica? A nehézségek sem tudták megtörni az ágazatot

agrarszektor.hu
2021 igen nehéz helyzetbe hozta az egész magyar agráriumot, ennek ellenére nem lesz áruhiány, a takarmányiparnak és más ipari feldolgozóknak sem kell aggódnia, hiszen bőven van kukorica - mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója az Agrárszektor 2021 Konferencián. A szakember kitért arra is, hogy a kukoricatermesztők számára végül jól sikerült az év, olyannyira, hogy 1,5 millió tonnás exportfelesleg is lett. A tej és a hús esetében viszont nem mindig tudták érvényesíteni a magasabb alapanyagköltségekből keletkező gyártási költségnövekedést. Ezt pedig megint csak a fogyasztók fogják megérezni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Reng Zoltán az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a vállalat tavaly is töretlenül működött, nem várt mennyiséget tudtak átvenni a kukoricából a gazdáktól: nagyjából 85%-át a korábbi éveknek, ami ahhoz képest, hogy 25-30%-kal kevesebb kukorica termett, nagyon jó arány. Hozzátette, hogy nagyon sokat terveznek mindig, jelenleg két kisebb beruházás van folyamatban a vállalatnál: az egyik egy alkoholkapacitás bővítés, a másik pedig a gluténtakarmány mennyiségének a növelése. A legnagyobb költséget a kukorica teszi ki, az energia, a földgáz, az áram és a biomassza szintén jelentőség költséggel jár, de ide lehet sorolni az enzimeket, a vegyszereket és a munkaerőt is.

Szinte minden költségelemünk drasztikusan drágult. Nyilván az alapanyag és az energia legjobban, ez önmagában egy 35-40 milliárdos költségtöbbletet jelent. A 2021-es évet ez nehezen érintette, hiszen a már megkötött szerződéseket nem tudtuk vagy éppen nem is akartuk újrakötni. Az aszály nem okoz olyan nagy problémát, mivel 6,2 tonna kukoricát vártunk, ez a hivatalos becslés. A hazai igény 4,5-4,7 tonna, tehát másfél millió tonna exportfelesleg keletkezett. Ezen az áron, ami az elmúlt hónapokban van, nem fog tudni kimenni az országból. Tehát ez a másfél millió tonna, amíg az árak nem rendeződnek, itt maradnak velünk. Innentől kezdve tudunk vásárolni, nem lesz áruhiány. Ilyen szempontból akár a takarmányiparnak, akár az egyéb ipari feldolgozásnak nem kell aggódnia, mert van bőven kukorica  

- mondta Reng Zoltán.

Hozzátette, hogy a kukoricafeldolgozásnak a felvevőit, piacait különbözőképpen érintette a hatalmas drágulás. Az etanolipar az egyértelmű győztese ennek, bár nincsen köze a kukorica árának drágulásához. A tej és a hús esetében viszont nem mindig tudták érvényesíteni a magasabb alapanyagköltségekből keletkező gyártási költségnövekedést. Ezt pedig megint csak a fogyasztók fogják megérezni, de máshogy nem lesz termelés, ezt el kell fogadni. Ha pedig ez az árszint alakul ki az energiában, vegyszerekben, munkaerőben, alapanyagban és minden másban, akkor bizony az élelmiszerek ára is drágulni fog.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?