Aggasztó hírek érkeztek a körtetermésről: ezt senki sem teszi zsebre

Aggasztó hírek érkeztek a körtetermésről: ezt senki sem teszi zsebre

agrarszektor.hu
A 2021/2022. gazdasági évben (július-június) előreláthatóan mintegy 4 százalékkal fog nőni a körte globális termése, derült ki az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) prognózisából. Az Európai Unió körtetermése azonban 26 százalékkal lehet kevesebb a 2021-es tavaszi fagykárok miatt, ráadásul átrendeződés figyelhető meg a legnépszerűbb fajták között. A magyar körtetermesztők különösen megsínylették a tavalyi évet, az elmúlt 20 év egyik leggyengébb termését takarították be tavaly, idén az import növekedése várható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előrevetítése szerint a körte globális termése várhatóan 4%-kal 23,4 millió tonnára nő a 2021/2022. gazdasági évben (július-június) az előző szezonhoz képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) friss jelentésében. Kínában 1,5 millió tonnával 18 millió tonnára emelkedhet a volumen, a Dél-afrikai Köztársaságé az előző évihez hasonlóan 425 ezer tonna körül alakulhat, míg Argentína termése 4%-kal, vagyis 590 ezer tonnára, Chile termelése pedig 7%-kal, összesen 217 ezer tonnára csökkenhet.

A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) adatai szerint az Európai Unióban (beleértve az Egyesült Királyságot is) a tavaszi fagykárok miatt az előző évinél 26%-kal kevesebb, 1,6 millió tonna körte termett 2021-ben. Olaszországban a körtekibocsátás az előző évihez képest 67%-kal volt kevesebb, összesen 202 ezer tonnát tett ki 2021-ben. Belgiumban 10%-kal, vagyis 354 ezer tonnára, Hollandiában 15%-kal, azaz 340 ezer tonnára, Spanyolországban pedig 2%-kal, 300 ezer tonnára csökkent a körte termése, ezzel szemben Portugáliában 36%-kal nőtt a termés volumene, ami így elérte a 189 ezer tonnát is. A közösségben a Conference fajta termése 11%-kal, 873 ezer tonnára csökkent, a Fétel apáté 79%-kal 53 ezer tonnára esett.  2021-ben a Vilmos fajta mennyisége 51%-kal (126 ezer tonnára) csökkent a 2020. évihez képest, ezzel az uniós fajtaszortimentben a harmadik helyre csúszott. A második a Rocha fajta lett, amelyből viszont 36%-kal nőtt a mennyiség.

A WAPA adatai szerint 2022. január 1-jén 661,5 ezer tonna körte volt az uniós hűtőházakban, ami 18,2%-kal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől (Conference-ből 15%-kal kevesebb, mintegy 451,2 ezer tonna volt raktáron; Fétel apátból 89%-kal kevesebb, mindössze 10,8 ezer tonna). Az Európai Unió friss étkezési célú körtekereskedelmének döntő hányada a tagországok között zajlik. Az unió belső piacán a friss körte legnagyobb szállítói Hollandia, Belgium és Olaszország, a legnagyobb importőr Németország. A közösség friss étkezési célú körtekivitele 4%-kal 280 ezer tonnára, míg a behozatala 1%-kal, összesen 169 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az EU-n kívüli körteexport fő célpiacai Fehéroroszország és az Egyesült Királyság, az első számú beszállító a Dél-afrikai Köztársaság, Argentína és Chile volt a jelzett időszakban.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2020-ban a tavaszi fagyok miatt az elmúlt 20 év egyik leggyengébb termését, 20,3 ezer tonna körtét takarították be. Ez végül a legpesszimistább, 16-17 ezer tonnás várakozásnál jobb lett, de még mindig durván elmarad az átlagos évekre jellemző 30-40 ezer tonnás termésmennyiségtől. A legnagyobb területen Alexander/Bosc kobak fajtát termesztenek, valamint jelentős még a Vilmos és a Packhams Triumph fajták területe is. Szakértők szerint 2021-ben az átlagosnál kevesebb körte termett. Az ország helyzetét nehezíti, hogy a körtetermesztés az elmúlt évtizedben közel 30%-kal esett vissza, a meglevő ültetvények nagy része pedig elöregedett, vagy kiöregedőfélben van - amint azt dr. Apáti Ferenc az Agrárszektornak elmondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint Magyarország 10%-kal több, összesen 5,51 ezer tonna friss körtét importált (elsősorban Hollandiából) 2021. január-november között 2020 azonos időszakához képest. A friss körte kivitele 69%-kal, vagyis 74,7 tonnára csökkent ugyanekkor. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 2021. évi betakarítású körte termelői ára július és december között átlagosan 1%-kal, 523 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az év első öt hetében a belföldi Alexander/Bosc kobak fajta volt jelen a kínálatban, átlagosan 596 forint/kilogramm termelői áron. Az import Alexander/Bosc kobak fajta nagykereskedelmi ára 20%-kal, 762 forint/kilogrammra, a Fétel apáté 8%-kal, 766 forint/kilogrammra, a Vilmosé 7%-kal, 731 forint/kilogrammra, a Santa Maria fajta ára 21%-kal, 761 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?