Most már biztos: almából és körtéből is kevesebb várható idén az EU-ban

Most már biztos: almából és körtéből is kevesebb várható idén az EU-ban

agrarszektor.hu
Megkezdte az alma- és körtetermés előrejelzésének felülvizsgálatát az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA). A jelek azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos körülmények negatívan befolyásolták a termést az eredeti becslések közzétételét követő hetekben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei szüret első részének megkezdésével a WAPA megkezdte az alma- és körtetermés előrejelzés felülvizsgálatát a legfrissebb információk alapján. Az első uniós alma becslések, amelyeket augusztus 3-án, a Prognosfruit konferencián tettek közzé, a tavalyi évhez képest 3,3%-os csökkenést jeleztek, összesen 11 410 681 tonnára. A 2023-as uniós körtetermés a tavalyi évhez képest 12,9%-kal csökken, összesen 1 745 632 tonnára - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A Prognosfruit nemzeti termelői szövetségek hálózatától származó első frissítések azt jelzik, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos körülmények negatívan befolyásolták a termést az eredeti becslések közzétételét követő hetekben. Az éghajlati károk közé tartozott az aszály, az áradások, a jégeső, a meleg éjszakák és a kártevők fokozott kockázata az egész EU-ban. Más esetekben az esőzések és a hidegebb éjszakák pozitívan befolyásolták a termés méretének alakulását, illetve színeződését egyes termelő régiókban.

Ami az idei szezont illeti, bár az almaszüret még várhatóan több hétig tart, az első regionális kiigazítások (mind felfelé, mind lefelé) alapján a WAPA becslése szerint a 2023-as almatermés várhatóan valamivel 11 millió tonna alatt fog megállni, mintegy 4%-kal alacsonyabban az eredeti előrejelzésnél. A körte tekintetében az előrejelzés további csökkenése Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában, alacsonyabb termést eredményez, még a 2021-esnél is alacsonyabbat. A végső körtetermés várhatóan 1 720 000 tonna körül lesz, ami mintegy 6%-kal alacsonyabb az eredeti előrejelzésnél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38