Elképesztő, ami a körtével történik Franciaországban

Elképesztő, ami a körtével történik Franciaországban

agrarszektor.hu
A tavalyinál 12 százalékkal kisebb körtetermés várható idén Franciaországban, az Agreste szeptember 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint 125.800 tonnára számítanak. A WAPA szerint az európai körtetermés is csökken az előző évhez képest, 13 százalékkal lesz kevesebb.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott gyorsjelentésében 125.800 tonnára becsüli a 2023-as belföldi körtetermés volumenét, ami 12%-kal marad el a 2022-ben betakarított 143 ezer tonnás mennyiségtől. Ez azt jelenti, hogy az idei termés nagyjából a 2018-2022-es időszak átlaga közelében lesz, elsősorban a déli régiók, különösen Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) terméskiesése miatt, ami a nyári körték, főleg a Guyot (-35%) alacsonyabb hozamainak eredménye. Az őszi és téli körtéknél 3 ill. 6%-os növekedés várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Provence-Alpes-Côte-D'Azur (PACA) és Languedoc-Roussillon körzetekben a 2022-es nagy termés után a nyári körte termelése 29%-kal csökken az előző évhez képest, mivel az extrém nyári forróság miatt a gyümölcsméret jelentősen csökkent, de az elmúlt két év hőhullámai és aszályos időszakai is legyengítették a fák kondícióját A Rhône völgyében jégeső és az augusztusi hőhullámok csökkentették a termelési potenciált, ami valószínűleg 4%-kal lesz kevesebb, mint 2022-ben, de meghaladja az ötéves átlagot. A Centre-Val de Loire régióban a tavalyinál 11%-kal nagyobb termést várnak, ami az ötéves átlagot 18%-kal múlja majd felül. Pays de la Loire-ban a termelés várhatóan 9%-kal haladja meg az előző évit, egyelőre az időjárás kedvező a gyümölcsök jó fejlődéséhez és a növényegészségügyi körülmények is kielégítőek. 

A körte forgalmazása Franciaországban a nyári fajtákkal kezdődött egy olyan piacon, ahol az idén bőségesen álltak rendelkezésre más nyári gyümölcsök (különösen sárgabarack és őszibarack). A Guyot-fajták iránt alacsony volt a kereslet, de a nagyon korlátozott kínálat így is magasan tartotta az árakat: a körte átlagára 55%-kal volt magasabb, mint 2022-ben, és 46%-kal volt a 2018-2022-es átlag felett. 

A WAPA szerint az európai körtetermés 13%-kal csökken az előző évhez képest, főleg az árvizekkel sújtott Olaszországban (-63%), valamint az aszályos időszakot átélő Hollandiában (-3%). Ezzel szemben Spanyolországban (+26%), Portugáliában (+4%) és Belgiumban (+19%) a termelés növekedése várható. A különböző fajták eltérő módon érintettek, a nyári körte mennyisége Európa-szerte csökkenést mutat (-34%), de a téli körte, például a főleg Olaszországban termelt Abate (-69%) termése is visszaesik, míg a Conference termése 8%-kal nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?