Bőven vannak bajok az idei körteterméssel Franciaországban

Bőven vannak bajok az idei körteterméssel Franciaországban

agrarszektor.hu
Franciaországban a tavalyinál 13 százalékkal lesz kisebb a 2023-as körtetermés. Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentésében lefelé korrigálta előző prognózisát, és a korábbi 126 helyett 124,1 ezer tonnás termést valószínűsít. 

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint a 2023-as francia körtetermés volumene 124,1 ezer tonna lesz, ami 13%-os visszaesést jelent a 2022-es évhez, és 3%-os csökkenést a 2018-2022-es ötéves időszak átlagához képest. Ennek oka, hogy Dél-Franciaországban, különösen a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban várható komolyabb terméskiesés - írt meg a FruitVeB. A nyári körte kínálatának csökkenése (alternancia) miatt a szezon elején az árak kifejezetten magasak voltak, de a meleg időjárás miatt a nyári fajták átlagos mérete is csökkent. A legsúlyosabban a Guyot volt érintett, amelynek termése a becslések szerint 35%-kal csökkent az előző évhez képest. Ezzel szemben a téli fajták termése 4%-kal fog növekedni, míg az őszi fajtáknál várhatóan stabil marad a volumen.

A 2022-es rekordtermést követően 2023-ban 29%-kal, illetve 15%-kal fog csökkenni a termés a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban és Languedoc-Roussillon körzetben. A leginkább a Guyot fajtát sújtja ez a visszaesés, részint az alternancia, részint az aszály miatt, ami ráadásul a gyümölcsök méretét is csökkentette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rhône völgyében a szüret jelenleg az őszi fajtákkal folytatódik, kedvező időjárási körülmények között. A nyáron jégeső és hőhullám okozott károkat, ezért a termés várhatóan 4%-kal elmarad a 2022-estől, de 5%-kal meghaladja az ötéves átlagot.

Centre-Val de Loire körzetben a gyümölcs mérete kisebb az eredetileg tervezettnél, különösen a Conference fajtánál. Itt a termés várhatóan megegyezik majd a 2022-ben betakarítottal, és 6%-kal meghaladja az ötéves átlagot.

Pays de la Loire régióban teljes gőzzel folyik az őszi fajták szürete, ideális körülmények között, és itt a gyümölcsmérettel sincsenek problémák. A termés az előző évhez képest 10%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 29%-kal nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?