Bőven vannak bajok az idei körteterméssel Franciaországban

Bőven vannak bajok az idei körteterméssel Franciaországban

agrarszektor.hu
Franciaországban a tavalyinál 13 százalékkal lesz kisebb a 2023-as körtetermés. Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentésében lefelé korrigálta előző prognózisát, és a korábbi 126 helyett 124,1 ezer tonnás termést valószínűsít. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint a 2023-as francia körtetermés volumene 124,1 ezer tonna lesz, ami 13%-os visszaesést jelent a 2022-es évhez, és 3%-os csökkenést a 2018-2022-es ötéves időszak átlagához képest. Ennek oka, hogy Dél-Franciaországban, különösen a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban várható komolyabb terméskiesés - írt meg a FruitVeB. A nyári körte kínálatának csökkenése (alternancia) miatt a szezon elején az árak kifejezetten magasak voltak, de a meleg időjárás miatt a nyári fajták átlagos mérete is csökkent. A legsúlyosabban a Guyot volt érintett, amelynek termése a becslések szerint 35%-kal csökkent az előző évhez képest. Ezzel szemben a téli fajták termése 4%-kal fog növekedni, míg az őszi fajtáknál várhatóan stabil marad a volumen.

A 2022-es rekordtermést követően 2023-ban 29%-kal, illetve 15%-kal fog csökkenni a termés a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban és Languedoc-Roussillon körzetben. A leginkább a Guyot fajtát sújtja ez a visszaesés, részint az alternancia, részint az aszály miatt, ami ráadásul a gyümölcsök méretét is csökkentette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rhône völgyében a szüret jelenleg az őszi fajtákkal folytatódik, kedvező időjárási körülmények között. A nyáron jégeső és hőhullám okozott károkat, ezért a termés várhatóan 4%-kal elmarad a 2022-estől, de 5%-kal meghaladja az ötéves átlagot.

Centre-Val de Loire körzetben a gyümölcs mérete kisebb az eredetileg tervezettnél, különösen a Conference fajtánál. Itt a termés várhatóan megegyezik majd a 2022-ben betakarítottal, és 6%-kal meghaladja az ötéves átlagot.

Pays de la Loire régióban teljes gőzzel folyik az őszi fajták szürete, ideális körülmények között, és itt a gyümölcsmérettel sincsenek problémák. A termés az előző évhez képest 10%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 29%-kal nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?