Ez most betett a francia termelőknek: sokan járhatnak rosszul idén

Ez most betett a francia termelőknek: sokan járhatnak rosszul idén

agrarszektor.hu
Az Agreste szerint a tavalyi rekordévet követően 12%-kal kisebb, 126,2 ezer tonnás körtetermés várható Franciaországban, de ez is alig marad el az előző ötéves időszak átlagától. Az idei visszaesés oka elsősorban a Guyot fajta terméscsökkenése (-32%), valamint az almához hasonlóan a Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) régió alacsonyabb hozamai.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agreste november 1-jén kiadott jelentése szerint a 2023-as francia körtetermés volumene 126,2 ezer tonna lesz, ami 12%-kal marad ugyan el a 2022-es, igen bőséges, 142 ezer tonnás termést hozó évtől, ám csak 1%-kal lesz a 2018-2022 közötti ötéves időszak átlaga alatt. Az idei visszaesés oka elsősorban a Guyot fajta terméscsökkenése (-32%), valamint az almához hasonlóan a Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) régió alacsonyabb hozamai - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur): Franciaország legjelentősebb körtetermesztő régiójában, a teljes belföldi termés 26%-át adó körzetben 2023-ban 25%-kal csökken a termés az előző évhez képest (2023: 2500 hektár). Megjegyzendő, hogy itt 2022-ben rekordtermést takarítottak be, tehát az idei csökkenés ennek fényében értékelendő.

Occitanie: a teljes francia termés 11%-át adó körzetben (2023: 600 hektár) a 2022-es eredményekhez képest 13%-os visszaesés várható, elsősorban a szezon elején pusztító viharok, majd a hőhullámok és az aszály is csökkentették a gyümölcsméretet, különösen a Guyot fajtakör esetében.

Rhône völgyében az őszi és a téli fajták betakarítása a végéhez közeledik. A nyáron jégesők és hőhullámok okoztak károkat, így az idei termés 10%-kal marad el a 2022-ben betakarított mennyiségtől. Ebben a régióban a Vilmos a leginkább érintett fajta. Bár a tavalyi terméstől 4%-kal elmarad az idei volumen (2023: 500 hektár), még így is 5%-kal az ötéves átlag felett lesz a körte mennyisége.

Centre-Val de Loire körzetben befejeződött a szüret, és bár a gyümölcsméret kisebb az eredetileg tervezettnél, különösen a Conference fajtánál, a termés várhatóan megegyezik majd a 2022-ben betakarítottal, és 6%-kal meghaladja az ötéves átlagot (2023: 400 hektár).

Pays de la Loire régióban is a végéhez közeledik a betakarítás. Ebben a körzetben ideális volt a nyári időjárás, nincsenek méretproblémák, és a termés jelentősen, 15%-kal meghaladja még a tavalyit is, az ötéves átlaghoz képest pedig mintegy 35%-kal lesz több körzet a régióban (2023: 500 hektár).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?