Jól belehúztak a franciák: felpörgött az almabiznisz az országban

Jól belehúztak a franciák: felpörgött az almabiznisz az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste november 1-jén kiadott jelentése szerint a 2023-as francia almatermés volumene 1,579 millió tonna lesz, ami 9%-kal nagyobb a tavaly betakarított mennyiségnél, és 8%-kal haladja meg az előző 5 év átlagát. Ugyanakkor ez a frissített prognózis elmarad az októberben kiadott 1,616 millió tonnás előrejelzéstől. Az Agreste továbbra is fenntartja korábbi megállapítását, miszerint a Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) termesztőkörzet kivételével minden főbb régióban nagyobb termést takarítottak be, mint a tavalyi évben. 

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzetben a tavalyi nagy termést követően elsősorban a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt 6%-os terméscsökkenésre lehet számítani a 2022-es évhez képest. Ez elsősorban a kisebb gyümölcsméretek következménye, idén jóval magasabb lett a feldolgozásra kerülő gyümölcsök aránya. A PACA régió adja a teljes francia almatermés 22%-át (2023: 297,5 ezer tonna, 9300 hektár). Occitanie régióban az időjárási viszonyok kedvezőek voltak a termelés számára, amely várhatóan rekordot dönt idén, a 2022-es szintet 15%-kal, az utóbbi 5 év átlagát pedig 16%-kal haladja meg – különösen jó termést takarítottak be a Garonne völgyében. A kora őszi hőhullámok azonban kis mértékben lefelé korrigálták a becsléseket az ország teljes termésének 24%-át (2023: 400,1 ezer tonna, 8000 hektár) adó, legnagyobb almatermesztő régiójában. Itt is megfigyelhető, hogy a gyümölcsök kisebb méretűek és kevésbé színeződöttek, mint az eredetileg várták - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pays de la Loire régióban november végén fejeződik be a szüret. A nyári időjárási viszonyok ideálisak voltak a gyümölcsök fejlődéséhez, ami a tavalyinál nagyobb gyümölcsméretet eredményezett, a színeződés viszont nem volt tökéletes. A teljes francia termés 16%-át adó (2023: 262 ezer tonna, 5200 hektár) régióban betakarított volumen várhatóan 10%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, és 5%-kal haladja majd meg a 2018-2022-es időszak átlagát. Nouvelle Aquitaine körzetben a Gala betakarítása a meleg időjárás miatt hamarabb kezdődött. A gyümölcsméret kielégítő, kivétel Limousin régió, ahol valamivel kisebbek a gyümölcsök, mint 2022-ben, és a Golden fajtáknál gyümölcshullást figyeltek meg. Kivételesen jó termés várható: a tavalyi évhez képest 23%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 7%-kal nagyobb volument valószínűsítenek az országos termés 15-17%-át (2023: 273,7 ezer tonna, 6800 hektár) adó régióban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a betakarítás a végéhez közeledik. A szeptemberi hőhullám miatt a gyümölcsök egy része lehullott, és a méret is elmarad a tavalyitól. Azonban a termés várhatóan még így is 3%-kal nagyobb lesz, mint 2022-ben és az elmúlt öt szüret átlagát is 4% múlja felül. Ez a régió a teljes nemzeti termés 7%-át adja (2023: 97,7 ezer tonna, 3300 hektár). Centre-Val de Loire régióban a szüret a Gala és a Golden fajtákkal már szeptemberben megkezdődött, és november közepére gyakorlatilag véget is ért. A termés várhatóan 8%-kal magasabb lesz a tavalyi évinél és 13%-kal az ötéves átlagnál. Ez a legkisebb francia termesztőkörzet, a teljes országos termés 6%-át adja (2023: 89,7 ezer tonna, 1900 hektár). Az értékesítési árak 2023 októberében jelentősen emelkedtek a tavalyi évhez (+19%) és a 2018-2022-es időszak átlagához képest (+26%), és a piacokon kínált fajták köre is bővült. Október közepén felélénkül az alma iránt kereslet, és élénk az exportforgalom is, különösen az unión kívüli, harmadik országok felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?