Letarolhatja ezeket az országokat a belga körte: rengeteg termett belőle idén

Letarolhatja ezeket az országokat a belga körte: rengeteg termett belőle idén

agrarszektor.hu
Rekord körtetermést takarítanak be idén a sör és csokoládé országában, a déli félteke terméskiesése pedig igen kecsegtető a kivitel szempontjából. A 2023-as belga körtetermést 412 ezer tonnára valószínűsíti a WAPA, ami egyrészt 20%-kal több a tavalyinál, másrészt minden idők legbőségesebb termésének számít.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Míg 2014-ben a Krím orosz annexiójával úgy tűnt, hogy Belgium elveszti exportpiacának 60%-át, most új célpontok felé kacsintgathatnak a kereskedők - írta meg a FruitVeB. Az egyik ilyen piac Brazília, ahol a körte ugyanúgy különleges niche terméknek számít, mint Európában a papaya vagy a mangó. Mindössze 15-18 ezer tonnát termelnek évente a 210 millió feletti lélekszámú országban, így a belgák már az elmúlt hat év során is több kóstoló kampányt tartottak elsősorban a Conference fajta megismerésére az IFPA (Brasil Conference & Expo) rendezvények, Brazília legfontosabb frisspiaci zöldség-gyümölcs rendezvényén. Brazília már importál ugyan körtét Portugáliából és Argentínából, de ezek nem Conference körték, ráadásul idén a portugáloknál a tavalyihoz hasonlóan idén sem várható igazán jó termés (a tavalyi 132 ezer után idén 138 ezer tonnára számítanak, miközben a korábbi években 180-200 ezer tonna körüli mennyiséget takarítottak be).

Ha Brazília meghódítása valamiért nem sikerülne, a következő feltörekvő piac Japán lehet, ahová Belgium még mindig nem exportál. Már folynak az egyeztetések, elsősorban növényegészségügyi kérdésekről, amelyek pár hónap múlva befejeződnek, és a belga körte itt is jó vevőkre találhat. A belgák térnyerését Európában is segíti az olasz körtetermesztés idei visszaesése, mivel a katasztrofális, áradásokkal, viharokkal és hőhullámokkal sújtott Olaszországgal szemben Belgiumban az idén ideális volt az időjárás. A virágzási időszakban egyáltalán nem volt fagy, ráadásul a termőterület is nő, mivel egyre több gyümöcstermesztő áll át körtére, és ez a tendencia már évek óta tart. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03