Ez most betett az európai körtetermelőknek: sokan járhatnak rosszul

Ez most betett az európai körtetermelőknek: sokan járhatnak rosszul

agrarszektor.hu
2024. június 26-27-én tartották meg Portugáliában az Interpera nemzetközi körtekongresszust, ahol ismertették az idei európai körtetermés első számait. A szervezők, az Rocha Körte Termelők Országos Szövetsége (ANP - National Association of Pera Rocha Producers) és az Európai Zöldség-Gyümölcs és Kertészeti Növényeket Termelő Régiók Szövetsége (AREFLH - L'Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles) szerint az elmúlt tíz évben idén vettek részt a legtöbben az Interperán. A két nap során az ágazatot érintő egyéb kihívásokról és lehetőségekről is szó esett, többek között az európai szabályozásról, a vízhasználatról, a talaj egészségéről, a betegségekről és kártevőkről, a marketingről, valamint a jövő gyümölcs ültetvényeiről.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mintegy 200 termelő, kutató, nemzeti és nemzetközi vállalat gyűlt össze az Oeste régióban, hogy megvitassák a körtetermesztés kihívásait és lehetőségeit, ritka lehetőséget biztosítva a hálózatépítésre és multikulturális üzleti tapasztalatok cseréjére. A számos portugál résztvevő mellett nagyszámú külföldi küldöttség is részt vett, 9 ország képviseltette magát: Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország, Hollandia, Olaszország, Svájc, Argentína és az Egyesült Államok - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A 2024-re vonatkozó előrejelzéskor hangsúlyozták, hogy Európában "egyértelmű visszaesés" következett be, mivel a termelés a bizonytalan időjárási viszonyok miatt csökkent.

A szakértők Belgiumban közel 30%-os visszaesést jósolnak, a termés tavalyi 345 ezer tonnáról 241 ezer tonnára csökkenhet. Spanyolországban a teljes mennyiség 25%-kal csökken, a legutóbbi szezon során jelentkező vízhiány miatt, 164 ezer tonnáról 141 ezer tonnára módosították az előrejelzést. Hollandiában a termelés várhatóan elmarad a 2023-as 358 ezer tonnától, bár konkrét becslés nem állt rendelkezésre.

Portugália, Franciaország és Olaszország esetében a termelés fellendülése tapasztalható, de a küldöttek szerint ők sem érik el a teljes potenciáljukat. Olaszországban növekedés várható, a tavalyi 184 ezer tonnáról, Franciaországban pedig 104 ezer tonnáról 133 ezer tonnára emelkedik a mennyiség. Portugália 16 ezer tonnás növekedést prognosztizál, elérve a 123 ezer tonnát.

A rendezvényt José Manuel Fernandes, Portugália mezőgazdasági és halászati minisztere azzal zárta, hogy az ágazat előtt álló kihívások leküzdése érdekében összefogásra van szükség. Mint mondta, a

a 2023-as nehéz szezont követően, amely elsősorban az európai termesztést befolyásoló éghajlatváltozásnak köszönhető, elengedhetetlen, hogy a kártevők elleni küzdelem, a szélsőséges időjárási körülményekkel való megbirkózás és az ágazat kereskedelmi szervezetének javítása érdekében kutatásba fektessünk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?