Lemosó permetezés tavasszal - Elkéstem vagy még időben vagyok?

Lemosó permetezés tavasszal - Elkéstem vagy még időben vagyok?

Tóth Enikő
A tavaszi munkálataink kimondottan fontos állomása, a lemosó permetezés, melyet azonban minden esetben meg kell előznie pár igen fontos műveletnek. A bokraink és fáink törzseinek és ágainak kérgét drótkefével vagy egy hasonló szerszámmal - mint például a kéregkaparó - gondosan átdörzsöljük. Így a télvíz idején a repedésekben megtelepülő férgek, bábok és egyéb kártevők már bizonyosan nem bújhatnak meg előlünk és nem szaporodhatnak tovább. Ezt követően már csupán a metszést, a száraz ágak, gallyak, az ősszel ott maradt gyümölcsmaradványok eltávolítását és az esetleges sebkezelési műveleteket szoktuk elvégezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lemosáshoz használatos növényvédő szer kiválasztása attól függ, mi ellen szeretnénk növényünket megvédeni. A kártevő rovarok ellen olajos tartalmú készítmények ajánlhatók, mivel ezek a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket. A kórokozók esetében a réz és a kén hatóanyagú készítmények a legáltalánosabban elterjedtek. A réz nemcsak a gombás betegségek ellensége, hanem antibakteriális hatású is. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, mely az atkák ellen gyérítő hatással is rendelkezik. Ha többféle károsító van jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazzunk a megfelelő védelem érdekében!

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A permetezést minden körülmények között csak száraz, szélcsendes időben végezzük, így növelve a szer tökéletes megtapadását a növényeken. A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy lémennyiséggel kell végezni, amolyan áztatás szerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni növényeink külső rétegét, így biztosítva a precíz védelmet. Igyekezzünk olyan szisztéma szerint haladni, hogy sehol sem hagyjunk ki részeket, haladjunk előre pontosan megtervezett módon. Néhány szernél kifejezetten vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, de a legtöbb készítményt szerencsére ilyenkor is lehet használni.

Akárcsak az őszi, úgy a tavaszi lemosó permetezés is egy meghatározó növényvédelmi munkafolyamat, elvégzése minden évben kiemelt fontosságú. Ezzel a beavatkozással ugyanis a kertünkben álló gyümölcsfák egész éves egészségét alapozhatjuk meg. A tavaszi lemosó kezelés elvégzésének ideje akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont fölé emelkedik. Ekkor már a kórokozók és a kártevők áttelelő alakjainak is elkezdődik az élettevékenysége, így érzékenységük is fokozódik a növényvédő szerekkel szemben. Ezzel egyidejűleg már a növények nedvkeringése is megindul, ezáltal egyre érzékenyebbé válnak a fertőzésekre is. Ennek a tevékenységnek pontosan behatárolt, meghatározott ideje nincsen, hisz ebben a változó és olykor kiszámíthatatlan klímájú világban nem is lehetne. A lemosó permetezést általában a téli fagyok elmúlásával, de közvetlenül a rügyfakadás előtt szoktuk végrehajtani, hiszen a különféle kártevők ilyenkor szokták megkezdeni pusztító tevékenységüket. A tavaszi lemosó permetezés elsődleges célja az, hogy végleg elpusztítsuk az áttelelt kártevőket, továbbá kimondottan megnehezíthetjük így aktív támadásukat az egész év során. A gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kérgén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képletei elpusztulnak, a kártevők áttelelő alakjai gyérülnek. Gyümölcsöskertjeinkben a rovarok közül a pajzstetvek, levéltetvek, atkák, az almafákon megjelenő véretetű és a körtefákon károsító levélbolhák ellen, míg a gombás fertőzések közül az almatermésűeken megjelenő varasodás, az őszibarack levélfodrosodását okozó kórokozó, a monília fajok és a lisztharmatok ellen is hatékony megoldást nyújt.

Milyen készítményeket érdemes használni?

A különféle gazdaboltok és kertészeti áruházak, kereskedések kínálata igen nagy a különböző növényvédő készítményekből, így a bizonytalanok vagy esetleg kezdők bármikor kikérhetik a szakképzett eladók véleményét, tanácsait. A sokrétű réz, kén, olaj vagy kombinált hatóanyag tartalmú gombaölő és rovarölő készítmények közül leginkább a legkörnyezetkímélőbb szerek közül szoktak a legtöbben vásárolni. Fontos, hogy a permetező hatékonyan és könnyen kezelhető legyen. A különféle gombák, kártevő rovarok egyre gyakoribbak konyhakertjeinkben, gyümölcsöseinkben, ebből fakadóan a védekezés elengedhetetlenné vált ellenük. Emellett igen nagy hasznát vehetjük a különféle permetezőgépeknek akkor is, amikor például a szerves készítményeket és a műtrágyákat juttatjuk ki kerti növényeinkre.

Olyan helyeken, ahol igen kevés növényt kell megpermeteznünk, az 500 milliliteres kézi permetező is elegendő lehet, aminek előnye a könnyű súlya és a gazdaságossága. Ezekbe a kézi készülékekbe kevéske permetszer fér egyszerre, ebből fakadóan leginkább szoba- illetve balkonnövények kezelésére ajánlott. Hátránya viszont az, hogy ilyen kevéske vegyszert kimérni és állandó jelleggel utánatölteni munkaigényes folyamat. Aki nagyobb kompressziós készülékre vágyik, kipróbálhatja az 5 literes nyomáspermetező változatot, melyhez már hosszabbító toldat is van, így a magasabb növényeket is könnyebben elérhetjük. Ezek a permetezők a közepes nagyságú kertekben igen jól megfelelnek. Akik viszont még ennél is nagyobb területen gazdálkodnak, érdemes beruházni egy háti permetezőre. Régebben még csupán manuális (kézi) meghajtású permetezők készülékeket gyártottak, manapság azonban igen nagy megelégedéssel használják a különféle gépesített típusokat is. A zöldségeskertben, a gyümölcsösben, a dísznövénykertben végzett éves permetezések mellett igen nagy hasznát vehetjük gyepfelületeink gondozásában vagy a gyomirtásban egyaránt.

A tavaszi lemosó permetezésnél se feledjük el azokat a munkavédelmi szabályokat, melyekkel megelőzhetjük saját magunk vagy közvetlen környezetünk egészségkárosodását. Mivel ezek a szerek mindegyike méreg, ezért a velük való foglalkozás közben a tökéletes és minőségi védőfelszerelés használata erősen ajánlott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?