Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a szója Magyarországon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a szója Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, tonnánként átlagosan 269,7 ezer forintos termelői áron kereskedtek a repcemaggal március negyedik hetében, míg az ipari napraforgót (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 78 százalékkal drágábban, 264,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták. A fullfat szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) tonnánként 253,2 ezer forintos áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették március negyedik hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szójabab

Az Oil World szakértői 348 millió tonna szójababtermésre számítanak világszinten a 2021/2022. gazdasági évben - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ez a kibocsátás csaknem 19 millió tonnával múlhatja alul a 367 millió tonnára jelzett felhasználást, így 81 millió tonna szójabab maradhat a tárolókban a gazdasági év végére. Az északi féltekén csaknem 171 millió tonna szójabab termett, ami 4 százalékkal több az előző szezon kibocsátásánál. A déli félteke kibocsátása 178 millió tonna lehet a 2021/2022. évi szezonban, ami a 2020/2021. gazdasági évitől 11 százalékkal maradna el. Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal nagyobb területet, 1 millió hektárt foglalhat el a szójabab az idén (Tallage). Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fullfat (extrudált) szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 253,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették március negyedik hetében. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab májusi jegyzése 582-631dollár/tonna tartományban mozgott március 21. és április 1. között. Ezzel egy időben a szójadara májusi tőzsdei elszámolóára 496-538, a szójaolajé 1542-1675 dollár/tonna között alakult.

Repcemag

Az Oil World márciusi projekciója szerint a repcemag és a canola globális termelése 2 százalékkal múlhatja alul az egy évvel korábbit a 2021/2022. gazdasági évben, 65,1 millió tonna lehet, ami 780 ezer tonnával elmarad a 65,9 millió tonnára jelzett felhasználástól, így a szezon végére 5,7 millió tonna repcemag (-12 százalék) maradhat a tárolókban. A Tallage április eleji tájékoztatása szerint az Európai Unióban a repcetáblák kora tavasszal kielégítő állapotban voltak. Németország északi részén és Lengyelországban február végéig bőséges csapadék hullott, ellenben Franciaországban, Romániában és Magyarországon csapadékhiány volt jellemző. Az április elejére várt esőzések javíthatják a növények fejlődését. Az EU-ban az egy évvel korábbit 8 százalékkal meghaladó területről, 5,7 millió hektárról 18,2 millió tonna (+7 százalék) repcemagot arathatnak a termelők 2022 nyarán (Tallage). Franciaországban 17 százalékkal, Németországban 9 százalékkal, Lengyelországban 5 százalékkal emelkedhet a kibocsátás. Magyarországon a Tallage szakértői 700 ezer tonna (-3 százalék) repcemagtermésre számítanak. Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 269,7 ezer forint/tonna volt március negyedik hetében, az egy évvel korábbit 43 százalékkal haladta meg. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag májusi tőzsdei elszámolóára 927-995 euró/tonna tartományban ingadozott március 21. és április 1. között.

Napraforgómag

Az Oil World 57,9 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon a 2021/2022. gazdasági évben. Ez a volumen 4,2 millió tonnával meghaladja a várható felhasználást, így a zárókészlet 6,9 millió tonnára bővülhet a gazdasági év végére. Az Európai Unióban a Tallage szerint az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal nagyobb területen, 4,5 millió hektáron vethetnek napraforgómagot az idén. A főbb termelő tagországok közül Romániában 3 százalékkal, Magyarországon 2 százalékkal, Bulgáriában 1 százalékkal nagyobb területet foglalhat el a növény. Franciaországban a tavalyival megegyező vetésterületet jeleznek a Tallage szakértői. Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 248,7 ezer forintért (+65 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 276,4 ezer forint/tonnáért (+89 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők március negyedik hetében. Az ipari napraforgómag (összesen) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 78 százalékkal magasabb, átlagosan 264,1 ezer forint/tonna volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?