Őrület, mennyibe kerül most a napraforgó itthon: meddig nőhetnek még az árak?

Őrület, mennyibe kerül most a napraforgó itthon: meddig nőhetnek még az árak?

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 51 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, tonnánként átlagosan 257,3 ezer forintos termelői áron kereskedtek a repcemaggal április első hetében, míg az ipari napraforgót (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 90 százalékkal drágábban, 276,3 ezer forintos tonnánkénti áron adták. A fullfat szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 49 százalékkal drágábban, tonnánként 252,5 ezer forintos áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették április első hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szójabab

A Tallage piacelemző vállalat áprilisi tájékoztatása szerint a szójabab világpiaci ára meredeken emelkedett február 11. és március 22. között - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az orosz-ukrán háború nagy bizonytalanságot szül a gabonafélék és az olajos magvak piacán az elérhető mennyiségek tekintetében. Az ukrán fekete-tengeri kikötők működése valószínűleg több hónapig szünetel és a vetési munkákat is hátráltatják a harcok. Az oroszországi exportot szankciók korlátozzák. Az ukrán szójabab vásárlói máshonnan szerzik be a terményt (a Fekete-tengeren kívül), ami szintén növeli az árakat. Emellett a dél-amerikai betakarítás előrehaladtával egyre inkább körvonalazódnak a téli aszály okozta károk, ami tovább csökkenti a várható termésre vonatkozó becsléseket. Mindezek eredményeként az USA-ból származó szójabab azonnali és májusi exportára (FOB Gulf) 51-57 dollárral egyaránt 686, a júliusi 54 dollárral 676, a szeptemberi 16 dollárral 624 dollár/tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. Brazíliában a szójabab azonnali exportára (FOB Paranagua) 65 dollárral (682 dollár/tonna), a májusi 67 dollárral (683 dollár/tonna), a júliusi 68 dollárral (688 dollár/tonna) volt magasabb ugyanekkor. Ezzel egy időben Argentínában a termény azonnali kiviteli ára (FOB, Up River) 690 (+57 dollár), a májusi 680 (+64 dollár), a júliusi 680 (+66 dollár), a szeptemberi 639 dollár/tonnára emelkedett. Az AKI PÁIR adatai szerint a full-fat (extrudált) szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 252,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették április első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab májusi jegyzése 589-621 dollár/tonna tartományban mozgott április 4. és 14. között.

EZ IS ÉRDEKELHET

Repcemag

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt kieső napraforgóolaj-export pótlására az importáló országok más olajok, többek között a repceolaj felé fordulnak (korlátozott a kínálat), ami az árakat felfelé mozgatta február 11. és március 22. között. Kanadában a canola azonnali kikötői ára (FOB Vancouver) 114 dollárral 968, az augusztusi 122 dollárral 941, a novemberi 96 dollárral 809 dollár/tonnára emelkedett a megfigyelt időszakban. Ausztráliában a nagy exportigény miatt - a rekordtermés ellenére - 91 dollárral 731 dollár/tonnáig nőtt a termény azonnali kiviteli ára. Ezzel egy időben Oroszországban a rubel dollárral szembeni leértékelődése miatt 150 dollárral 600 dollár/tonnára (belföldi ár) csökkent a termény spot piaci ára. Indiában az időjárás kedvezett a repcetermesztésnek, ami magas termést eredményez, ezért az olajmag azonnali kikötői ára 131 dollárral 920 dollár/tonnára ereszkedett március 22-ig. Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 257,3 ezer forint/tonna volt április első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 51 százalékkal haladta meg. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag májusi tőzsdei elszámolóára 1004 euró/tonnáig emelkedett április 14-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Napraforgómag

Az ukrajnai feldolgozóüzemek és az export leállása gondot okozott a növényi olajok piacán, mivel a napraforgóolaj alternatívái nagyon korlátozottak, ezért az európai és az argentin napraforgóolaj árai március közepéig 60 százalékkal emelkedtek, ami az olajmag árát is magával húzta. A franciaországi Saint-Nazaire-ban és Bordeaux-ban egyaránt 1058 dollár/tonnáért (+362 dollár) kötöttek szerződéseket az áprilisi és a májusi, 932 dollár/tonnáért (+313 dollár) a szeptemberi szállítású olajmagra február 11. és március 22. között. Argentínában 315 dollárral (925 dollár/tonna, FOB Buenos Aires), Bulgáriában 224 dollárral (929 dollár/tonna, FOB) nőtt a napraforgómag azonnali exportára. Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 320,8 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 273,1 ezer forint/tonnáért (+88 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők április első hetében. Az ipari napraforgómag (összesen) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 90 százalékkal magasabb, átlagosan 276,3 ezer forint/tonna volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03