Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor erről tudnod kell!

Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor erről tudnod kell!

agrarszektor.hu
Az idei dinnyeszezont nagyban meghatározta az utóbbi hetekben tapasztalható forró, száraz időjárás. A meleg segített a kedvelt nyári gyümölcs beérésében, ám egyszersmind a várható hozamokat is csökkentette. De mi várható még idén dinnyefronton?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sándor László, a BASF és a Nunhems szaktanácsadójának elmondása szerint az utóbbi hetek extrém napos és meleg időjárást hoztak, a legutóbbi 10 nap pedig már kifejezetten forró volt, az optimálisnál is magasabb csúcshőmérsékletekkel. Az Alföld déli részén már légköri aszályba hajló körülmények alakultak ki, de a Dunántúlon közel optimálisak maradtak az időjárási viszonyok, rengeteg napsütéssel és kevés csapadékkal, az ország nyugati felében nem alakult ki aszályhelyzet - tette hozzá a szakember. A meleg előre hozta a dinnye érését, lerövidítette a tenyészidőt, jó cukortartalmat és színt eredményez a magyar dinnyénél, de sajnos némileg csökkenti is a várható hozamokat - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Sándor László beszélt arról is, hogy idén az átlagostól némileg elmaradó termésátlagok várhatók, és a magyarországi termőterület is csökkent: jelenleg körülbelül 2600 hektár görögdinnyével és 400 hektár sárgadinnyével lehet számolni, azaz a teljes termőterület nagyságrendileg 3000 hektár környékén alakul az idén. Ugyanakkor a helyrevetéses, eleve alacsonyabb termésátlagot eredményező, extenzív területekből lett kevesebb, vagyis az intenzív, komoly hozamokat eredményező területek termelésben maradtak.

Ezek a körülmények azt eredményezik, hogy az idei termés 120-130 ezer tonna körül alakul, de ha az aszály folytatódik, akkor várhatóan inkább a 120 ezer tonnához lesz közelebb

- jelentette ki Sándor László.

De mikor lesz már magyar dinnye a boltokban?

A BASF és a Nunhems szaktanácsadója elmondta, hogy a hazai szezon a múlt hét elején kezdődött el, de péntektől már nagyüzemben folytak a szedések, ami azt jelenti, hogy a nagyobb, kamionos tételek a hét elejétől kezdtek megjelenni az áruházláncokban. A termés elegendő lesz ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét lehet majd vásárolni az üzletekben, áruhiánytól nem kell tartani. Egyrészt tehát lesz magyar dinnye a boltokban, másrészt a rengeteg napsütésnek köszönhetően a minősége is kiválónak ígérkezik.

A szakember rámutatott, hogy ugyan tapasztalható importnyomás a magyar piacon, mivel minden mediterrán országban és a környéken is - egyebek mellett Makedóniában, Szerbiában, Albániában - megindultak a szabadföldi szedések, ráadásul ezekben az országokban is túlnyomórészt meleg időjárás uralkodott, de dömpingről egyelőre nem érkeztek jelentések. A termesztési költségek emelkedése miatt ugyanakkor az európai dinnyetermő terület további csökkenése várható. Sándor László beszélt arról is, hogy az exportlehetőségeink továbbra is adottak, a magyar dinnye elsődleges célpontjai Szlovákia, Csehország és Lengyelország, mivel az ország földrajzi fekvése miatt ezekbe az országokba jóval olcsóbban, alacsonyabb szállítási költségekkel lehet szállítani.

Nem magyar sajátosság, hanem egész Európára jellemző folyamat az idén, hogy a termelők költségei 30-35%-kal megemelkedtek, ezáltal a fogyasztói áraknak is óhatatlanul növekedniük kell. Sajnos több országból származó tapasztalat, hogy a fogyasztói árak emelkedéséből a termelők kevéssé részesülnek, pedig a műtrágyák, a fólia és az üzemanyagárak növekedése őket sújtja leginkább

- tette hozzá Sándor László.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?