2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Dugig vannak az európai tárolók: mi lesz ezzel a rengeteg gyümölccsel?

Dugig vannak az európai tárolók: mi lesz ezzel a rengeteg gyümölccsel?

agrarszektor.hu
A világ alma- és körtetermelő országait tömörítő World Apple and Pear Association (WAPA) legfrissebb jelentése szerint július 1-jén a tavalyinál 16,5 százalékkal több alma volt az európai raktárakban, körtéből 27 százalékos a többlet.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A WAPA legfrissebb, július 1-i állapotokat tükröző jelentése szerint 535 ezer tonna alma van még raktáron Európában, ami 16,5%-kal több a 2021-es év azonos időszakában mért mennyiséghez képest. Sokkal nagyobb volumen vár eladásra Red Jonaprince (+25,3%), Gala (+29,4%), Jonagold (+108,4%) és Golden Delicious (+13%) fajtákból, míg a Gloster (-50%) és a Granny Smith (-33,8%) készletszintje alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év elején még csak 5-7%-os, kora tavasszal pedig 8,5%-os többletet mért a WAPA, de áprilisban már 13% volt a különbség, míg a június 18% volt messze az idei legmagasabb érték - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Körtéből is hasonlóan alakulnak a készletek: 27%-kal van több az európai raktárakban a tavalyinál, 27,5 ezer tonna. Ez a növekedés szinte teljes egészében a portugál Rocha körtének köszönhető, ebből 4 ezer tonnával nagyobb a készlet az előző évinél, a Conference fajtánál pedig csaknem 2 ezer tonna a többlet. Az Egyesült Államokban körtéből a tavalyinál sokkal több (10,4 ezer tonna, +75,2%) várja értékesítését a raktárakban, itt az Anjou fajtából 9,2 ezer tonna van készleten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32