Erősen fogynak a készletek: egyre kevesebb az alma és a körte

Erősen fogynak a készletek: egyre kevesebb az alma és a körte

agrarszektor.hu
Bár január 1-je óta a körte már korlátlanul importálható Svájc területére, a kereskedők betartották ígéretüket, és a belföldi termésű gyümölcsöt tették ki először a boltok polcaira. Azt azonban senki nem tagadhatja, hogy erőteljesen fogynak az alma- és körtekészletek az országban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Swisscofel és a Svájci Gyümölcs Szövetség tájékoztatása szerint a 2024-es évben január végén a belföldi étkezésialma-készlet 38531 tonna volt, ami 2754 tonnával kevesebb, mint az előző év azonos időszakában (41285 tonna) és 8251 tonnával kevesebb, mint a 2022-es készlet (46782 tonna). A januári 7121 tonnás készletcsökkenés 3,46%-kal maradt el az előző négy év átlagától - írta meg a FruitVeB.

A körtekészletek volumene 2674 tonna, ami 1037 tonnával alacsonyabb, mint 2023-ban (3711 tonna), és 712 tonnával alacsonyabb, mint 2022-ben (3386 tonna). A még tárolókban található készletek 90%-át (2404 tonna) a Kaiser Alexander fajta teszi ki. A januári készletcsökkenés mértéke igen tekintélyes volt: elérte az 1745 tonnát. Ez a Swisscofel szerint azt jelenti, hogy a kiskereskedelem betartotta adott szavát: a szövetség és a kereskedők közötti “gentlemen's agreement” az volt, hogy először a belföldi készleteket fogják a pultokra tenni. A készletcsökkenési adatok szerint ez meg is történt, még annak ellenére is, hogy január 1-től a körte már korlátozás nélkül importálható Svájc területére. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37