Hegyekben áll az alma a svájci raktárakban: mi lesz ezzel a rengeteg gyümölccsel?

agrarszektor.hu
Január végén a tavalyi 3200 helyett még 4600 tonna bioalma van a helvét hűtőtárolókban. A körtekészleteket illetően már nem ilyen fényes a helyzet Svájcban, abból a gyümölcsből februárban ki fognak fogyni.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Swisscofel és a Biosuisse adatai szerint január folyamán 946 tonna bioalmát értékesítettek Svájcban, ami csaknem 100 tonnával több, mint az utóbbi két év első hónapjában piacra dobott mennyiség. Ennek ellenére még mindig 4626 tonna bioalma van a raktárakban, ami 1400 tonnával több, mint az előző év azonos időpontjában - írta meg a FruitVeB. Januárban a legjobban fogyó fajták közül kiemelkedett a Gala (384 tonna), a Topaz (194 tonna), a Jonagold (70 tonna) és a Boskoop (65 tonna). A Topaz jelentős értékesített mennyiségében kétségtelenül szerepet játszott a “Hónap almája” (Apfel des Monats) kampány sikere. A betárolt készleteket tekintve januári jelentős fogyás ellenére még mindig Gala vezet (1432 tonna), a Braeburn (665 tonna) és a Topaz (549 tonna) előtt.

Organikus termesztésű körtéből január végén még 244 tonna volt raktáron, ami azt jelenti, hogy február végére valószínűleg elfogynak a készletek, hiszen januárban 247 tonnát értékesítettek (ez 90 tonnával több, mint az előző év azonos időszakában). A betárolt mennyiség oroszlánrészét két fajta, a Gute Luise (192 tonna) és a Conference (67 tonna) teszi ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?