Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Rengeteg szilvafát látni már Magyarországon, amely roskadozik az érett terméstől, és habár a piacokon is megjelent már a belföldi gyümölcs, nem kell mindenáron onnan, illetve a boltokból beszereznünk. Hazánkban ugyanis számos "Szedd magad" szilvaültetvény található, ahol a "bolti" ár alatt, azaz nagyjából kilogrammonként 100-300 forintos áron kínálják a garantáltan friss szilvát. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon jelenleg 6 ezer hektáron termesztenek szilvát, az elmúlt öt évben azonban 500 hektárral csökkent a termőterület hazánkban, amelyet a piaci, technológiai, fajtahasználati és időjárási problémák okoztak együttesen - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. Hozzátették, ezek nemcsak az elmúlt években, de most is komoly gondokat jelentenek a hazai szilvatermelőknek. Ugyanakkor mivel idén nem jelentkeztek komolyabb tavaszi fagykárok, ahogyan az elmúlt években, várhatóan az átlag körüli termésmennyiségre lehet számítani. A NAK kiemelte, habár termésbecslés még nem készült 2022-re, 60 ezer tonna körüli szilvát prognosztizálnak.

A különböző szilvatermékek exportmennyisége jelentősen csökkent az elmúlt években és mára már szinte marginálissá vált - közölte lapunkkal az Agrárkamara. Friss szilvát 2021-ben 1,3 kilogrammot importáltunk, míg az export 3,3 millió körül volt. Aszalt szilva ezzel szemben 816 ezer kilogramm jött be az országba, míg kivitel 209 ezer kiló jutott. Friss szilva Spanyolországból érkezik a legnagyobb mennyiségben hazánkba, míg asztalt szilva Chiléből és Szerbiából. Magyarország fő exportpiaca Németország, de szintén fontos még Csehország, Szlovákia és Románia is.

Mennyibe kerül most a szilva és hol juthatunk hozzá olcsón?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb jelentése szerint (PÁIR) Magyarországon a belpiaci Cacanska lepotica európai típusú szilva 31. heti átlagára kilogrammonként 335 forint volt a Budapesti Nagybani Piacon, a Cacanska rana leggyakoribb ára pedig 450 forint volt kilogrammonként ugyanezen a héten. Mindkét fajta ára felülmúlta a 2021 azonos heti árat, előbbi 26, utóbbi 13 százalékkal. A belföldi, európai szilvafajták átlagárát nézve, a 31. héten 483 forint, míg a 32. héten már csak 403 forint volt egy kilogramm a Budapesti Nagybani Piacon. Van azonban egy módszer, amivel a piaci áraknál olcsóbban juthatnak szilvához a gyümölcs szerelmesei: ez pedig a szedd magad, illetve a vedd magad akciók, amelyek keretén belül mindenki maga szedhet annyi friss gyümölcsöt, amennyire szüksége van. A legtöbb "Szedd magad" helyszínen 200-300 forint körül lehet hozzájutni egy kilogramm szilvához, de akadnak olyan helyek is, ahol már 80-120 forintért is elhozhatunk egy kilogramm gyümölcsöt. Nagyon fontos, hogy látogatás előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, mit kell magunkkal vinni a szedéshez, illetve hogy be kell-e jelentkezni előre. Az aktuális "Szedd magad" akciók böngészéséhez nagy segítség lehet a Gyümölcsvadász oldala, ahol minden helyszínt megtalálunk, ahol fillérekért tudjuk beszerezni a szilvát. Mutatjuk, a naprakész listát:

Pest megye

Fejér megye

Heves megye

Bács-Kiskun megye

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?