A fajtaválasztás lehet a válasz a magas műtrágyaárakra

A fajtaválasztás lehet a válasz a magas műtrágyaárakra (x)

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem tartamkísérletében a SAATEN-UNION búzahibridje, a HYFI bizonyult a legjobbnak a tápanyag-hasznosítás és a tápanyag-reakció szempontjából is.

Az elmúlt hónapok kiszámíthatatlan agrárpiaci fejleményei következtében nemcsak a terményárak, de az inputanyag-árak is jelentős emelkedést mutatnak. A műtrágyaárak soha nem látott magasságokba emelkedtek, így a termelők költségkalkulációja során joggal vetődik fel az a kérdés: megéri-e a korábban tervezett intenzív tápanyagellátást biztosítani az őszi búza számára, illetve reálisan mekkora a magasabb műtrágyaköltségek megtérülésének esélye? A kérdések megválaszolásához fontos támpontot nyújthatnak a Debreceni Egyetem kutatásai, melyekben számos búzafajtát és -hibridet teszteltek. A tartamkísérletek legújabb eredményei szerint a búzagenotípusokat alapvetően négy csoportba lehet besorolni a természetes tápanyag-hasznosító képességük és műtrágya-reakciójuk alapján. A termesztés számára a gyakorlatban azok a legjobbak tápanyag-reakció szempontjából, amelyek a talaj természetes tápanyagkészletét és a kijuttatott műtrágyát egyaránt jól képesek hasznosítani.

 

Forrás: Dr. Pepó Péter: Új alapokon a jövő búzatermesztése, Agrofórum 2021/9.
Forrás: Dr. Pepó Péter: Új alapokon a jövő búzatermesztése, Agrofórum 2021/9.

A vizsgálat szerint a fajták tápanyag-hasznosítása és trágyareakciója rendkívül széles skálán mozog, ezzel szemben a hibridbúzák (az ábra jobb felső sarkában sárgával jelölve) jól kivehetően mindkét vizsgálati szempont alapján a legjobbak között teljesítettek. Különösen kiemelendő HYFI hibrid, mely mind a tápanyag-hasznosítás, mind pedig a trágyareakció alapján a legjobb eredményt érte el, ismét igazolva a hibridek azon általános tulajdonságát, hogy használatukkal jelentősen javítható a búzatermesztés hatékonysága, így a jövedelmezősége is.

 

A HYFI kiszámíthatóan magas hozamra és jó malmi minőségre (B1/A2) képes, univerzális hibrid, a legszélesebb vetésidő-intervallummal. Agronómiai szempontból kiválóan kezelhető állományt képez, amelyet nagy szalmájú, erőteljes felépítésű és egészséges növények jellemeznek. Télállósága, szárazságtűrése kimagasló. A HYFI az üzemi területek és a posztregisztrációs kísérletek bajnoka, amely akár relatív 12%-os termésfölényre képes.

Ha Ön a korábbi évek gyakorlatához képest kevesebb műtrágyával tervez, de szeretne továbbra is nagy termést betakarítani, akkor válassza a HYFI-t!

Blum Zoltán

ügyvezető

SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?