Váratlan hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
A múlt hét második felében kiadós csapadék érkezett főleg az északkeleti és délkeleti országrészbe, ami ugyan a kukoricán már nem segített, de a cukorrépának és az őszi érésű gyümölcsöknek még sokat számított, ráadásul az elvetett káposztarepcének is minden csepp esőre szüksége van - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az elemzésből kiderült, hogy az elmúlt öt nap alatt az ország jelentős részén 10 millimétert meghaladó csapadék hullott, sőt északkeleten és délkeleten nagy területen 40-50 millimétert meghaladó mennyiség esett. Az északnyugati országrész és a Kaposvár-Szolnok vonal széles sávja ugyanakkor kimaradt a csapadékból.

Az augusztus 20-a után kezdődött csapadékosabb időszak hatására az elmúlt 30 nap csapadékösszege már nagy területen meghaladja a sokéves átlagot, ilyenre pedig régóta nem volt példa, azonban a 90 napos összegben még jócskán van hiány. A talajok felszín közeli rétege az ország jelentős részén nedves, sokfelé sáros, és egyre nagyobb területen jut a mélyebb rétegekbe is a nedvesség. Jelenleg az Alföld középső részén a legszárazabb a talaj. Az aszály mértéke és területi kiterjedése tovább csökkent, inkább már csak az Alföld középső részére és a Délkelet-Dunántúlra jellemző.

Az elemzés szerint a napraforgót a legtöbb helyen már betakarították, bár az elmúlt esős napok ennek nem kedveztek. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a helyzet, mint a keleti országrészben, ahol nagy területen egyáltalán nincs termés. Az elmúlt napokban érkezett csapadék sok tekintetben életmentő volt, bár a napraforgónak és a kukoricánk már nem számított. A frissen elvetett repce kelését azonban lehetővé tette és a kiégett legelők is újrazöldülnek - írták.

Az OMSZ szakemberei kifejtették: a következő héten változékony, kora őszi időre van kilátás. A keddi száraz idő után szerdán északkeleten, majd csütörtöktől a hét legvégéig már országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is. Összességében a héten nagy területen várható újabb 10 millimétert meghaladó csapadékösszeg, sőt a jelenlegi számítások szerint délnyugaton ettől több is hullhat. A talaj nedvességtartalma a hét második felében újra növekszik.

Szerdán és csütörtökön a délnyugati, vasárnap már a nyugati, északnyugati szél erősödik meg nagy területen. Csütörtökig melegszik az idő, akkor 25-30 fok között várható a csúcsérték, majd a hét végére erős és napokig tartó lehűlés valószínű - írták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?