Váratlan hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Váratlan hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
A múlt hét második felében kiadós csapadék érkezett főleg az északkeleti és délkeleti országrészbe, ami ugyan a kukoricán már nem segített, de a cukorrépának és az őszi érésű gyümölcsöknek még sokat számított, ráadásul az elvetett káposztarepcének is minden csepp esőre szüksége van - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elemzésből kiderült, hogy az elmúlt öt nap alatt az ország jelentős részén 10 millimétert meghaladó csapadék hullott, sőt északkeleten és délkeleten nagy területen 40-50 millimétert meghaladó mennyiség esett. Az északnyugati országrész és a Kaposvár-Szolnok vonal széles sávja ugyanakkor kimaradt a csapadékból.

Az augusztus 20-a után kezdődött csapadékosabb időszak hatására az elmúlt 30 nap csapadékösszege már nagy területen meghaladja a sokéves átlagot, ilyenre pedig régóta nem volt példa, azonban a 90 napos összegben még jócskán van hiány. A talajok felszín közeli rétege az ország jelentős részén nedves, sokfelé sáros, és egyre nagyobb területen jut a mélyebb rétegekbe is a nedvesség. Jelenleg az Alföld középső részén a legszárazabb a talaj. Az aszály mértéke és területi kiterjedése tovább csökkent, inkább már csak az Alföld középső részére és a Délkelet-Dunántúlra jellemző.

Az elemzés szerint a napraforgót a legtöbb helyen már betakarították, bár az elmúlt esős napok ennek nem kedveztek. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a helyzet, mint a keleti országrészben, ahol nagy területen egyáltalán nincs termés. Az elmúlt napokban érkezett csapadék sok tekintetben életmentő volt, bár a napraforgónak és a kukoricánk már nem számított. A frissen elvetett repce kelését azonban lehetővé tette és a kiégett legelők is újrazöldülnek - írták.

Az OMSZ szakemberei kifejtették: a következő héten változékony, kora őszi időre van kilátás. A keddi száraz idő után szerdán északkeleten, majd csütörtöktől a hét legvégéig már országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is. Összességében a héten nagy területen várható újabb 10 millimétert meghaladó csapadékösszeg, sőt a jelenlegi számítások szerint délnyugaton ettől több is hullhat. A talaj nedvességtartalma a hét második felében újra növekszik.

Szerdán és csütörtökön a délnyugati, vasárnap már a nyugati, északnyugati szél erősödik meg nagy területen. Csütörtökig melegszik az idő, akkor 25-30 fok között várható a csúcsérték, majd a hét végére erős és napokig tartó lehűlés valószínű - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?