Nagyot robbantott a magyar agráregyetem: merész ötlettel álltak elő a kutatók

Nagyot robbantott a magyar agráregyetem: merész ötlettel álltak elő a kutatók

MTI
Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló, kutatási és mezőgazdasági célokat is szolgáló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. A Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alkotta konzorcium a csúcstechnológiákra épülő növénytudományi tudás- és szolgáltatóközpont fejlesztését célzó projektet az Európai Unió és a magyar kormány több mint 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásából finanszírozta. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A még 2016-ban kezdődött, most lezárult beruházás célja a 21. század tudományos követelményeinek megfelelő komplex infrastrukturális háttér megteremtése volt Keszthelyen, a mezőgazdasági ágazat fejlesztési igényeit kiszolgáló növénytudományok területén. A fejlesztések révén a kutatóhely sikerrel csatlakozhat az európai és a tágabb nemzetközi tudományos vérkeringésbe - írták. A projekt részeként a burgonyafajták tárolási kísérleteihez szükséges, ezertonnás burgonyatároló épületet emeltek, klímaházat építettek, amely lehetővé teszi a kísérleti növények speciális ökológiai- és klimatikus viszonyok közötti nevelését, továbbá mintegy 50 laboratóriumi műszert, kutatási-fejlesztési eszközt és berendezést vásároltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fejlesztéseket informatikai beruházásokkal egészítették ki. A beruházások hozzájárulnak a kertészeti, szántóföldi növénytermesztés, továbbá a növénynemesítés genetikai kutatási igényeinek magas színvonalú kiszolgálásához, és az egyetemi vagy külső kutatócsoportoknak, valamint a fejlesztőcégeknek laboratóriumi műszeres szolgáltatásokat is kínálhatnak. A jobb infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az egyetemek több uniós kutatási programban részt vegyenek, az egyetemi hallgatók és kutatók pedig a gyakorlatban sajátíthatják el a legmodernebb kutatóeszközök használatát - ismertették a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?